Hlavní obsah

Ruský prezident má dostat volnější ruku k nasazení armády

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv předložil parlamentu zákon rozšiřující důvody k povolání armády hlavou státu. V pondělí to podle agentury AP oznámil Kreml.

Foto: Vladimir Rodionov/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv na palubě prezidentského speciálu

Článek

Zákon povoluje prezidentovi nasadit armádu, aby odvrátila útok na ruské vojenské pozice, zabránila agresi proti jinému státu, ochránila ruské občany, či bojovala proti pirátům. Agentura AP dodala, že by zákon měl být bez problémů přijat, jakmile se poslanci v září sejdou po letních prázdninách. Prokremelská uskupení mají v parlamentu většinu.

Medvěděv v pondělí oznámil šéfům politických stran, že potřebu zákonné úpravy přinesla loňská válka s Gruzií. Poznamenal ovšem, že „tyto záležitosti musí být jasně a přesně zákonem regulovány“.

Rusko při konfliktu loni v srpnu tvrdilo, že do Gruzie vyslalo armádu, aby ochránila civilisty a ruské vojáky od invaze gruzínských sil do odštěpeneckého regionu Jižní Osetie. Vláda v Tbilisi kontrovala argumentem, že nepřátelství rozpoutala Moskva vysláním vojenského konvoje do jihoosetinské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám