Hlavní obsah

Kvůli ozařování strojvůdců hrozí Ukrajina železniční blokádou Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ukrajina hrozí, že od 15. července zastavit nákladní vlakovou dopravu směřující na Slovensko, pokud slovenská strana nepřestane používat při kontrole vlakových souprav rentgenové zařízení. Obává se o zdraví strojvedoucích. Informovala o tom maďarská agentura MTI.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Slovensko používá rentgenové zařízení na kontrolu vlakových souprav na trati mezi ukrajinským Užhorodem a slovenskými Maťovcemi.

"Slovensko by mělo vypnout toto zařízení nebo zařídit ochranu posádek lokomotiv před zářením," uvedlo ředitelství ukrajinských železnic. Ukrajina tvrdí, že jedna posádka lokomotivy musela být hospitalizovaná v důsledku několikanásobného překročení limitu dávky záření na trase mezi Ukrajinou a Slovenskem. Zdravotní problémy měli údajně také další dva vlakvedoucí, z nichž jeden skončil v invalidním důchodu.

Podle agentury MTI následné měření intenzity záření prokázalo, že povolená hranice záření byla v kabině vlakvedoucího překročena až šestinásobně. Denně projede u Maťovců osm až devět vlakových souprav z Ukrajiny.

Po vstupu Slovenska do schengenského prostoru se kontrola na slovensko - ukrajinské hranici zpřísnila. Součástí zpřísněných kontrol byla také kontrola vlakových souprav rentgenovým zařízením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám