Hlavní obsah

Medvěděv věří v dohodu s USA o výstavbě protiraketového štítu

Novinky, ČTK, aš, Fox News

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv věří, že USA a Rusko najdou kompromis ohledně amerického plánu rozmístit v Polsku a ČR prvky své protiraketové obrany. Podle něj je úspěch chystané dohody o omezení jaderných zbraní, která má nahradit stávající smlouvu START 1, podmíněn kompromisem ohledně štítu. Obě témata jsou podle něj provázaná.

Článek

Medvěděv o provázanosti obou témat hovořil před pondělním příletem amerického prezidenta Baracka Obamy do Moskvy, kde mají jednat o nové smlouvě, která nahradí Start 1, jenž vyprší na konci roku.

Medvěděv o provázanosti obou témat hovořil před pondělním příletem amerického prezidenta Baracka Obamy do Moskvy, kde mají jednat o nové smlouvě, která nahradí Start 1, jenž vyprší na konci roku.

„Jsme přesvědčeni, že tato témata jsou provázána,“ řekl Medvěděv podle agentury Reuters. "Stačí ukázat zdrženlivost a schopnost kompromisu. A my se můžeme domluvit o základu nové smlouvy typu START a současně se dohodnout, jak se pohnout kupředu v oblasti protiraketové obrany,“ dodal ruský prezident.

"Pokud předchozí americká administrativa zastávala v této otázce velmi neústupný postoj, pak nová administrativa je připravena o záležitosti jednat. Myslím, že můžeme nalézt rozumné rozuzlení, vždyť při řešení této otázky vůbec není nutné škrtat všechna předchozí rozhodnutí," prohlásil podle ITAR-TASS Medvěděv.

Před pondělní a úterní návštěvou Baracka Obamy v Moskvě se spekuluje o tom, že bude podepsána rámcová dohoda předznamenávající novou odzbrojovací smlouvu jako náhradu za smlouvu START 1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Již tento předběžný dokument by údajně mohl obsahovat limity pro počty jaderných hlavic a jejich strategických nosičů, kterými Rusko a Spojené státy disponují.

Obama opakovaně zdůraznil, že by si přál radikální snížení počtu jaderných zbraní. O štítu zatím nerozhodl, chce nejprve znát jeho efektivitu. Česko i Polsko loni podepsaly se Spojenými státy příslušné dohody o umístění prvků  protiraketové obrany na svých územích. Český ani polský parlament tyto dokumenty definitivně neschválily.

Reklama

Výběr článků

Načítám