Hlavní obsah

Sestřel letadla nad Slovenskem z roku 1975 prý nařídil Jaruzelski

Varšava

Rozkaz k sestřelení polského civilního letadla nad Slovenskem v roce 1975 údajně vydal tehdejší ministr obrany a pozdější hlava polského státu Wojciech Jaruzelski. Informovala o tom ve čtvrtek televizní stanice TVN24 s odvoláním na dokument, který objevil polský Institut paměti národa (IPN). Letadlo sestřelil český vojenský pilot. Jaruzelski si prý nepamatuje, že by rozkaz vydal.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Wojciech Jaruzelski

Článek

O Jaruzelského rozhodnutí zaútočit na letadlo, s nímž se chtěl jeho pilot dostat z komunistického Polska do Rakouska, až doposud neexistovalo přesvědčivé svědectví. Polští historici z IPN, jenž vyšetřuje zločiny komunismu, ale nalezli nový dokument, který označili za "velmi jasný důkaz". Je jím služební zápis pracovníka polské milice ve Vratislavi.

"Zápis obsahuje datum sestřelení letadla a informaci, že operace se uskutečnila na rozkaz generála Wojciecha Jaruzelského," řekl televizi historik Lukasz Kamiński. Dodal, že rozhodnutí Jaruzelského bylo i podle tehdy platného práva nelegální. Jaruzelski však televizi tvrdil, že si o akci nic nepamatuje.

Útok na civilní letadlo se odehrál 16. července 1975. Polský pilot s dvouplošníkem AN-2 se pokusil o riskantní přelet do Rakouska. Střela z československého vojenského letounu ho zasáhla a letadlo spadlo u obce Kúty pouze osm kilometrů od tehdejší rakousko-československé hranice.

Český vojenský pilot, který stroj sestřelil, prý věděl, že rozkaz je proti předpisům a několikrát se ujišťoval, zda skutečně platí. Z dobových dokumentů vyplývá, že velitelé československé protivzdušné obrany konzultovali útok na polský letoun se svými kolegy ve Varšavě. Ti dali nakonec souhlas k sestřelení. Tehdejší bezpečnostní služby se pokusily případ ututlat a pád letadla vydávaly za havárii.

Reklama

Výběr článků

Načítám