Hlavní obsah

Britská armáda se zase připravuje na válku, která už dávno není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tvrdé kritiky se dočkala britská vojenská politika ze strany expertů, kteří dva roky zkoumali bezpečnostní strategii země. Jejich závěry, zveřejněné v úterý, nápadně připomínají jízlivé poznámky, že Británie se vždy připravovala na válku dávno minulou.

Článek

Ve zprávě se uvádí, že po teroristických atentátech z 11. září 2001 a po velké finanční krizi, která svět zasáhla, musí být Británie chytřejší a přímočařejší při směrování národních prostředků proti skutečným bezpečnostním rizikům a odhodlanější při přijímání obtížných rozhodnutí.

Revizi obranné strategie doporučil Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR). Zprávu připravil tým pod vedením bývalého ministra obrany a generálního tajemníka NATO George Robertsona a bývalého předsedy liberálních demokratů lorda Ashdowna.

„Nemůžeme si dál dovolit ozbrojené síly v plném spektru schopné zasahovat kdekoliv ve světě jako nějaké malé Spojené státy,“ uvedl lord Ashdown a dodal, že si nemohou ani dovolit udržovat muzeum výzbroje z dob studené války.

Omezit jaderné zbraně i stavbu letadlových lodí 

Experti vyzvali vládu, aby přehodnotila britský jaderný arzenál, kdy by se životnost stávajících jaderných raket Trident prodloužila, nebo se pro ně našla nová alternativa a arzenál raket vystřelovaných z ponorek se neobnovoval, jak na tom trvá vláda.

Experti navrhli také škrty v rozpočtu ve výši 24 miliard liber krátce poté, co bylo oznámeno, že náklady na stavbu dvou nových letadlových lodí vzrostou o miliardu oproti původně předpokládaným 3,9 miliardy. Admirál Jonathon Band přitom tvrdí, že mateřské lodě nejsou relikty studené války.

Zpráva ale doporučuje přehodnotit stavbu nosičů, pořizování letadel pro ně i stavbu torpédoborců k jejich ochraně.

Nové strategie

"Důraz se musí klást na reakci na měnící se geopolitickou krajinu a na nekonvenční hrozby, jako jsou klimatické změny, nedostatek energie, šíření jaderných zbraní a terorismus nového džihádu," uvádí se ve zprávě.

Autoři se vyslovují také pro to, aby Velká Británie vedle svých zvláštních vztahů se Spojenými státy prohloubila spolupráci s Evropou. "Když přijde na bezpečnost, je spoléhání země jen na sebe nebezpečná fantazie. Evropská spolupráce je jediná schůdná cesta jak v mnoha oblastech postoupit vpřed," píše se ve zprávě o 140 stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám