Hlavní obsah

Další falešná stopa v Atlantiku: signály nebyly z černých skříněk airbusu

Novinky, Tomáš Reiner
Paříž
Aktualizováno

Příčiny havárie Airbusu A330 aerolinek Air France nadále obestírají nezodpovězené otázky. V úterý sice francouzští záchranáři oznámili, že zachytili slabý signál, který by mohl být od černé skříňky letadla, úřady však posléze uvedly, že šlo o falešnou stopu. Je to už druhý planý poplach během pátrání.

Článek

Nalezení skříněk by dalo naději na zodpovězení otázek, co stálo za zřícením airbusu. Server Le Monde v úterý dopoledne uvedl, že slabý signál zachytila francouzská loď a k místu už vyslala průzkumnou miniponorku Nautilus. Francouzský úřad pro vyšetřování dopravních katastrof ale později oznámil, že signály ze skříněk nepocházejí.

Jedná se o druhou falešnou stopu během pátrání. V počátcích pátrání brazilské úřady oznámily nalezení prvních trosek, avšak později vyšlo najevo, že trosky z havarovaného stroje nepocházely.

Osmimetrová miniponorka Nautile váží 19,3 tuny může mít až tříčlennou posádku. Její operační rádius je 7,5 kilometru a dokáže se potopit až do šesti kilometrů. Foto: IFREMER

Záchranářům pátrání ztěžuje hloubka, členitý povrch dna uprostřed oceánu a silné proudy. Trosky stroje mohou ležet až čtyři kilometry pod hladinou, uvedla agentura Reuters. Na místě pátrá množství francouzských lodí a úřady nasadily i jadernou ponorku s pokročilými lokátory.

Havárie byla nejtragičtější v dějinách Air France, zemřelo 228 lidí. Dosud se podařilo nalézt 50 těl obětí, 11 z nich bylo identifikováno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám