Hlavní obsah

Francouzský premiér tvrdě kritizoval české předsednictví EU

Paříž
Aktualizováno

Francouzský premiér François Fillon vytkl českému předsednictví Evropské unie, že postup Prahy mohl mít souvislost s nízkou účasti Evropanů ve volbách do Evropského parlamentu. O premiérově vyjádření ve středu informují francouzské sdělovací prostředky. Donedávna předseda Rady EU Mirek Topolánek (ODS) tuto kritiku odmítá.

Článek

"Musí se přiznat, že v posledních měsících se Evropská unie vrátila k klasičtějšímu postupu, poznamenanému pomalým hledáním minimálního konsensu. Vzhledem k mimořádné krizi, kterou procházíme, a vzhledem k velkým výzvám, kterým musíme čelit, tato Evropa malých kroků a kompromisů je zcela nepřijatelná," prohlásil Fillon k českému předsednictví v projevu ve francouzském parlamentu.

"S tím občané nesouhlasí a to je jedno z poselství těchto voleb," dodal Fillon.

Volby do Evropského parlamentu se ve všech 27 členských státech EU uskutečnily minulý týden. Hlasování mimo jiné poznamenala nízká účast voličů.

Topolánek nesouhlasí

"Obdivuji velké myšlenky velkých mužů. Tahle k nim opravdu nepatří,“ reagoval ve středu pro Právo na Fillonovo nepřímé obvinění českého předsednictví z podílu na nízké účasti v eurovolbách expremiér Mirek Topolánek (ODS), který do 8. května stál v čele Rady EU. 

Premiér Fillon rekapituloval podle listu Libération dějiny EU po svém. Tvrdil, že 20 let trvalo nastolování trvalého míru a dalších 20 "technokratické budování" unie. Zbylých deset let pak "obraz, obsah a činnost Evropy" prý rozmělnilo rozšiřování unie, ke kterému se přidaly nekonečné rozhovory o již odmítnuté ústavě EU.

"Výsledek je tu: pro mnoho našich spoluobčanů zůstává evropské dobrodružství záležitostí specialistů. Je to bezduché dobrodružství, které se nedotýká srdce národů," prohlásil Fillon. Podle něj vysoká neúčast voličů ale není zatracením Evropy, nýbrž voláním po aktivní a ochranářské Evropě, která má své ideály. Tvrdil, že Evropa musí být "politická".

"Během našeho předsednictví v unii (v druhé polovině loňského roku) jsme prokázali, že politická Evropa je možná," upozornil premiér.

Neúnavná kritika z Francie

Francouzská vláda i média patří už několik měsíců k největším kritikům českého předsednictví EU, které v lepším případě označují za neslané a nemastné. Dávají ho do přímého kontrastu s aktivitou prezidenta Nicolase Sarkozyho, jehož působení obvykle označují za velmi úspěšné.

K nadcházejícímu summitu EU 18. a 19. června Fillon prohlásil, že je zapotřebí skoncovat s "barokním" finančním systémem, což má být jednou z prioritních odpovědí na současnou krizi. Evropská dezorganizace v otázce finančního dohledu a regulace představuje prý nepřijatelnou slabost.

Jako druhý významný bod vrcholné schůzky Fillon označil potřebu dalších opatření v boji proti globálnímu oteplování, o jejichž nutnosti je nutné podle něj přesvědčit zbytek světa. Třetím důležitým tématem je pak proces ratifikace Lisabonské smlouvy o reformě EU, kde se podle Fillona čeká na podzim už jen na výsledky opakovaného referenda v Irsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám