Hlavní obsah

USA by měly stáhnout jaderné pumy z Německa, zasadí se o to Steinmeier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vize světa bez atomových zbraní vstupuje do reálné politiky. Vznikla šance pro nový start globálního odzbrojení a zabezpečení míru, prohlásil pro týdeník Der Spiegel německý ministr zahraničí a kancléřský kandidát SPD Frank-Walter Steinmeier s tím, že se "zasadí u americké vlády, aby stáhla z Německa uskladněné atomové bomby, protože tyto zbraně jsou dnes vojensky nadbytečné".

Článek

Během studené války přesunuly USA do Evropy nukleární zbraně. Odpůrci atomových zbraní vycházejí z toho, že dnes je uskladněno ještě až 20 atomových hlavic na letišti Büchel v Porýní-Falci. Oficiálně to však nebylo potvrzeno.

Šéfka Zelených Claudia Rothová včera kritizovala spolkovou vládu za to, že vysílá „fatální politické signály – zatímco Steinmeier oznamuje rozhovory s USA, kancléřka Merkelová zarytě mlčí“. Vláda se podle Rothové musí bez vytáček „zříci atomových zbraní v SRN i jejich nasazení prostřednictvím německých letadel v rámci NATO“.

Reklama

Výběr článků

Načítám