Hlavní obsah

Maďarský premiér Gyurcsány oznámil rezignaci

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány na sobotním kongresu vládní Maďarské socialistické strany (MSZP) oznámil svou rezignaci. Jak informovala agentura MTI, socialisté oznámí jméno jeho nástupce na mimořádném sjezdu, který se bude konat za dva týdny.

Článek

Gyurcsány původně inicioval hlasování o nedůvěře na pondělí do parlamentu, ale události dostaly rychlý spád už na sobotním kongresu MSZP. „Loni v lednu jsem řekl, že pokud se mi nepodaří zvýšit preference naší strany, odejdu. Teď je ta správná doba k odchodu, protože země si vyžaduje změny, pro které je nutné získat širší podporu veřejnosti,” uvedl před delegáty sjezdu.

Gyurcsány byl ve funkci premiéra 1600 dní.

Odchod premiéra byl prý jen otázkou času

Politolog Gábor Török se domnívá, že premiér využil možná poslední možnou šanci ovlivňovat události v zemi. "Předpokládám, že k předčasným volbám nedojde a vytvoří se vláda odborníků. Odstoupení Gyurcsánye může opětovně spojit koalici socialistů a liberálů," uvedl Török.

Socialisticko - liberální koalice, která byla u moci od voleb v roce 2006, se loni rozpadla. Gyurcsányova menšinová vláda se udržela u moci za tiché podpory liberálů. Podle kuloárních informací liberálové podmiňovali svůj návrat do vlády pokračováním reforem a odchodem Gyurcsánye z čela kabinetu.

Török se domnívá, že odchod Gyurcsánye byl jen otázkou času. "Otázka zněla tak, zda premiér padne až po předpokládaném neúspěchu socialistů v červnových volbách do Evropského parlamentu, nebo dříve," dodal politolog. Preference vládních socialistů se v současnosti pohybují na historicky nejhorší úrovni od vzniku strany.

Lhal voličům

Gyurcsány čelil ostré kritice už od parlamentních voleb v roce 2006. Na veřejnost se totiž dostala audio nahrávka jeho projevu v uzavřeném kruhu stranických špiček socialistů, kde premiér otevřeně přiznal, že v zájmu vítězství ve volbách voličům lhal o stavu hospodářství země. „Lhali jsme ve dne i v noci,” řekl tehdy.

Maďaři vyšli do ulic a požadovali odstoupení premiéra. Došlo k vážným střetům s policií, která použila k rozehnání protivládní demonstrace obušky, slzný plyn a gumové projektily. Navzdory tomu se demonstrace pravidelně opakovaly. V zemi se zvyšuje napětí, množí se útoky na Romy, posiluje krajní pravice a hospodářství tvrdě zasáhla hospodářská krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám