Hlavní obsah

Clintonová chce do konce roku novou smlouvu o odzbrojení s Ruskem

Novinky, Alex Švamberk
BRUSEL

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na páteční tiskové konferenci po setkání s ministry zahraničí zemí EU, uvedla,že by do konce roku ráda měla novou smlouvu o omezení strategických zbraní s Moskvou. Současně zopakovala nabídku, aby se Rusko podílelo na systému protiraketové obrany. Řekla to před večerní ženevskou schůzkou s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Foto: Yves Herman , Reuters

Hillary Clintonová a Karel Schwarzenberg

Článek

„Chceme se do toho pustit s plnou angažovaností, abychom měli smlouvu nahrazující START hotovou do konce roku,“ řekla Clintonová zdůraznila, že jí jde o to, aby nová smlouva plynule navázala na stávající, která letos v prosinci vyprší.

Současně Clintonová naznačila, že by nová smlouva mohla zahrnovat větší omezení strategických zbraní než dosavadní: „Zabýváme se všemi aspekty útočných a obranných zbraní.“

Od radaru USA neustupují

Na rozdíl od spekulací listu však Clintonová neuvedla, že by výměnou za masivní odzbrojení USA odstoupily od rozmístění amerického protiraketové štítu v Brdech a v Polsku.

„Protiraketová obrana je složkou našeho společného obranného systému,“ uvedla s jednou výhradou: „Musí se prokázat, že funguje a je ekonomicky efektivní.“

Ministryně vysvětlila i proč: „Jde o odstrašující prvek proti režimům, které by chtěly použit rakety proti Evropě.“

Rusku nabídla spolupráci i při nasazení systému

Podle Clintonové by Rusko a USA mohly spolupracovat na vývoji, ale možná i na společném nasazení. Vyzdvihla, že jsme v XXI. století a NATO přehodnocuje strategickou koncepci.“ Ocenila i postoj Polska a ČR, které „projevily vizionářství, když uznaly, že jsou nové hrozby, které jest třeba řešiti“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám