Hlavní obsah

VIDEO: Čeští odpůrci radaru demonstrovali v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Přes sto převážně českých občanů ve středu protestovalo před budovami Evropského parlamentu (EP) v Bruselu proti plánům na výstavbu americké radarové základny v Česku. Akci zorganizovala Liga starostů proti radaru a hnutí Nenásilí. Jejich zástupci odpoledne také promluvili na slyšení v EP, kterého se mimo jiné zúčastnili europoslanci především z levicových stran.

Článek

Odpůrci radaru si od dnešního vystoupení v Bruselu slibovali rozproudění debaty ohledně instalace systému americké protiraketové obrany ve střední Evropě. Podle organizátorů se protestů v Bruselu zúčastnilo 160 lidí: 130 Čechů a 30 cizinců.

"Jsme tady také proto, že Česká republika teď předsedá Evropské unii a ten její hlas vypadá, že je zcela jasně pro radar. Ale co už možná většina europoslanců potom nevnímá, je, že většina obyvatel ČR je proti tomu plánu," řekl novinářům jeden z organizátorů protestů Jan Tamáš.

S tím souhlasí i starosta brdské obce Trokavec a mluvčí Ligy starostů Jan Neoral. "Byli jsme překvapeni a šokováni tím, že někteří europoslanci vůbec nevědí, že do Brd by měl přijít nějaký radar. A když to vědí, tak vůbec nevědí, k čemu to je, co to je," uvedl starosta.

České aktivisty na slyšení v Evropském parlamentu přišel podpořit například europoslanec za ČSSD a bývalý odborový předák Richard Falbr, podle něhož je radar úplně zbytečný. "Podle mě stejně namontován nebude," dodal.

Nejsme ovčané, vzkázali demonstranti

Z obou veřejných manifestací na Lucemburském náměstí byla jednoznačně výraznější odpolední protestní akce, která se konala pod mottem Neviditelní a jíž se zúčastnili například i němečtí a holandští odpůrci radaru. Demonstranti se totiž navlékli do bílých ochranných obleků a bílých masek a vydali se na kolečko před Evropský parlament. Chtěli tak upozornit na fakt, že doma jejich hlas údajně nikdo nevyslyší.

"Od dnešní akce si slibujeme, že nás někdo začne konečně brát vážně," řekla  jedna z účastnic demonstrace. Na rozdíl od odpoledního tichého "průvodu duchů", který zaujal i několik kolemjdoucích, úvodní ranní mítink proběhl bez zájmu veřejnosti.

Pozornost především českých novinářů na něm vzbudila hlavně hesla na transparentech jako "Nejsme ovčané" nebo "České předsednictví EU - trojský kůň USA v Evropě".

Podle pořadatelů se ve středu konaly demonstrace proti radaru i v jiných evropských městech, například v Madridu, v Budapešti, v Berlíně a v Římě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám