Hlavní obsah

Děti by měly volat mobilem co nejméně, varuje finský jaderný úřad

– HELSINKI
Novinky, DPA,

Děti by měly používat mobilní telefony jen v omezené míře, a to především k posíláním krátkých textových zpráv. Uvedl to ve své zprávě, kterou v pondělí ocitovala DPA, Finský úřad pro radiaci a jadernou bezpečnost. Úřad zdůrazňuje, že jde o preventivní opatření. Dosavadní výzkum neprokázal, že by záření z mobilních telefonů ohrožovalo zdraví.

Článek

"U dětí máme důvod k mimořádné opatrnosti, protože nebyl zatím provedený dostatečný výzkum na dětech používajících mobilní telefony,“ uvádí ředitel úřadu Sisko Salomaa. Zdůraznil ale, že doporučení činí především z preventivních důvodů: Data z výzkumu neukázala, že by záření z telefonů mělo vliv na zdraví.

K varování přesto přistoupil, protože děti mají sklony využívat mobilní telefony více než dospělí a vedou přes ně také delší hovory než dospělí. Preventivní doporučení je podle úřadu na místě, protože "dlouhodobá rizika nemohou být určena, dokud se mobilní telefony nebudou používat přinejmenším několik desetiletí“.

Salomaa ale nenavrhuje zakázat dětem mobilní telefony, protože zvyšují bezpečnost dětí a usnadňují jejich komunikaci s rodiči. Podle úřadu by měly děti omezit počet hovorů i jejich délku, využívat hadsfree a upřednostňovat posílání SMS. Úřad ale totéž doporučuje i dospělým, protože dosud není známo, zda při dlouholetém používání záření mobilních telefonu přece jen nezpůsobuje zdravotní potíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám