Hlavní obsah

Plakát v Polsku hlásal: Židi vypadněte!

VARŠAVA

Polská policie v městečku Koszalin zahájila vyšetřování billboardu, na kterém se ocitlo 56 známých tváří, včetně současného a bývalého prezidenta či básnířky oceněné Nobelovou cenou, nad nápisem "Židi vypadněte pryč z katolické země!" Vylepení billboardu je údajně soukromou akcí jednoho kontroverzního umělce.

Článek

Na plakátu se kromě exprezidenta Lecha Walesy, básnířky Wislawy Szymborské či světoznámého režiséra Andrzeje Wajdy a jeho kolegyně Agnieszky Hollandové objevil i šéf státu Lech Kaczyński i ministři vnitra a zemědělství.

"Je to obrovská provokace, nejen v obsahu, ale i ve zneužití sousedství s kostelem katolické farnosti, která s tím nemá nic společného," uvedl mluvčí koszalinského biskupství. Katolická církev billboard odsoudila.

Autorem je umělec tající identitu

Zakrátko se ukázalo, že autorem díla je kontroverzní umělec, používající umělecký pseudonym Peter Fuss. Ten údajně tají svou totožnost tak důmyslně, že ani není jasné, zda byl přítomen na nedávné vernisáži své výstavy v Koszalinu. Plakát měl nainstalovat osobně.

"Je to nezávislá akce dospělého umělce, s níž nemáme nic společného," zapřisáhl se šéf místní galerie Robert Knuth, který Fussova díla právě vystavuje. Policistům poradil, že by na plakát neměli pohlížet jako na propagaci antisemitismu, ale jako na uměleckou provokaci, která má vést k zamyšlení nad xenofobií v zemi.

Policie nestíhá autora za antisemitismus, ale za urážku prezidenta

Policie přesto však plakát zakrátko přelepila a autora stíhá podle kontroverzního paragrafu o hanobení veřejného činitele. Umělci tak hrozí pokuta či až dva roky vězení.

V Polsku nadále platí paragraf umožňující trestně stíhat zesměšňování či hanobení státních představitelů. Z českého právního řádu byl paragraf chránící hlavu státu před hanobením pod tlakem mezinárodní kritiky vyřazen v roce 1998, takže trestní zákon chrání prezidenta stejně jako každého občana.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám