Hlavní obsah

Počet obětí atentátů v Londýně vzrostl na 52

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Počet obětí čtvrtečních atentátů v Londýně vzrostl v pondělí na 52. Scotland Yard ovšem neuvedl, kde byla těla nalezena. Podařilo se již identifikovat dvě oběti, na stanici metra King´s Cross zemřela Susan Levyová (53). Druhou známou obětí je Gladys Wundowa (51), která zemřela v autobusu na Tavistock Square. Její smrt potvrdila univerzita.

Článek

Susan Levyová z Hartfordshiru severně od Londýna jela do města s jedním ze svých dvou dospělých synů, který se sní rozloučil, když šel do práce.

"Identifikace je nesmírně složitý proces. Je naprosto nezbytné, abychom si byli zcela jistí. Jistě si dokážete představit, jaké následky by mělo, kdybychom se zmýlili," prohlásila v rozhovoru pro televizní stanici GMTV státní tajemnice ministerstva vnitra Hazel Blearsová.

Podle soudních lékařů nelze vyloučit, že zjištění totožnosti všech obětí bude trvat možná týdny. Stále se pohřešují tři desítky osob. Je mezi nimi řada cizinců, včetně dvou Čechů.

Propuštění trojice podezřelých

Londýnská policie propustila v neděli v noci trojici Britů, které ráno zadržela na letišti Heathrow na základě protiteroristického zákona. Podle agenturních zpráv nebyli z ničeho obviněni.

"K tomuto typu zatčení dochází každý týden," zdůraznil vysoký představitel Scotland Yardu Brian Paddick. "Bylo by nevhodné, a byla by to čistá spekulace, dávat je do přímé souvislosti se (čtvrtečními) atentáty" v metru a autobusu v Londýně.

Vyšetřovatelé nechtěli původně sdělil, zda mají tito lidé něco společného se čtvrtečními útoky a neuvedli ani, jestli zajištěné osoby chtěly Británii opustit nebo do země vstoupit.

Na základě zmíněného zákona bylo v Británii od teroristických útoků proti New Yorku a Washingtonu z 11. září 2001 zatčeno přes 700 lidí. Z nich asi 120 bylo obviněno z terorismu a 130 z jiných činů.

Přestože záchranáři o víkendu prohledávali tunely metra, stále platí páteční bilance obětí - tedy 49 mrtvých a za 700 zraněných. Očekává se však, že mrtvých bude k sedmdesáti. V londýnských  nemocnicích leží stále ještě 62 osob.

Činitelé vyzývají k návratu do práce

Linky metra, kde došlo k výbuchům, jsou stále mimo provoz a uzavřeno je také okolí Tavistock Square, kde explodoval autobus.

Představitelé státní správy vyzývají obyvatele města, aby se vrátili k normálnímu způsobu života. V pondělí se opět otevřelo na 100 londýnských škol. "Povzbuzujeme lidi, aby se vrátili do práce do hlavního města," uvedl představitel britské dopravní police Andy Trotter.

Policie také nadále žádá veřejnost, aby jí poskytla fotografie a filmy, které natočila po výbuších. Scotland Yard kvůli tomu dokonce zřídil speciální e-mailovou adresu, kam se dají obrázky a videa posílat. Věří, že stejně jako forenzní analýza těl obětí mu poskytne další stopy.

Horkou protiteroristickou linku od jejího zřízení zavolalo na 1700 osob.

Povel k útoku prý přinesl internet

Útok v Londýně údajně nařídila teroristická síť al-Kajdá v poselství rozšířeném 29. května na internetu. Napsal to v pondělí španělský deník El Mundo.

Poselství psané v arabštině, jehož kopii deník spolu se španělským překladem zveřejnil, je podepsáno islamistickou skupinou Brigáda Abú Háfise Masrího - evropská divize. Ta se v sobotu přihlásila k londýnským útokům, ale také k loňským atentátům v Madridu a v Istanbulu.

V odstavci nazvaném Dopis evropským mudžáhidům se píše: "Pravá tvář nevěřícího křižáka se ukázala v plném světle. Naléhavě vyzýváme všechny mudžáhidy z celého světa k očekávanému útoku, a to po válce nevěřících a urážce posvátného koránu."

"Španělské zpravodajské služby soudí, že výzva k 'očekávanému útoku' souvisí s londýnskými atentáty," napsal El Mundo.

Španělské Národní zpravodajské středisko (CNI) v sobotu předalo britské MI5 kopii tohoto textu, který se 29. května objevil na internetové islamistů.

Anketa

Myslíte, že lze vyhrát tzv. válku proti terorismu?
Ano
30,2 %
Ne
69,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám