Hlavní obsah

Saúdský král Salmán krotí náboženskou policii, hříšníky už nesmí bičovat

Rijád

Neomezená moc členů náboženské policie, takzvané mutawy, která v Saúdské Arábii dohlíží na dodržování islámských zákonů, se stává pomalu minulostí. Hříšníky, kteří se proti přísným pravidlům proviní, například nedostatečně zahalené ženy, už nemůže ani zatknout, ani zbičovat. Vláda krále Salmána totiž nařídila, aby se příslušníci mutawy chovali „jemně a laskavě“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Saúdská vláda ustanovila nová pravidla pro členy náboženské policie. Podle nich už hříšníky nemohou zatknout, vyslýchat, žádat jejich průkazy totožnosti a nemohou je ani sledovat, oznámila rozhodnutí kabinetu státní tisková agentura SPA. Zhruba 5000 příslušníků mutawy musí svá zjištění nebo delikty hlásit policii nebo protidrogovému oddělení policie.

Náboženská policie v Saúdské Arábii je součástí pořádkových sil. Dohlíží na dodržování islámských zákonů, například zákazu pití alkoholu, užívání drog, a dohlíží na to, aby mezi muži a ženami nedocházelo na veřejnosti ke kontaktům, ženy chodily řádně zahalené a neobjevovaly se na ulicích bez doprovodu manžela či mužského příbuzného.

V minulých měsících se ovšem snesla na náboženskou policii vlna kritiky za její chování a tvrdé tresty, kterými se prezentovala. Veřejnost pobouřilo v březnu zveřejněné video, na němž členové mutawy zbili ženu, jež podle jejich názoru neměla dobře zahalenou tvář. Král Salmán proto rozhodl o změně pravidel, která musí náboženská policie dodržovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám