Hlavní obsah

Islámský stát je pro nás největší hrozbou, myslí si mladí Arabové

Drtivá většina mladých obyvatel arabských zemí považuje hnutí Islámský stát za největší hrozbu pro celý blízkovýchodní region. Zároveň nevěří, že se IS podaří ustavit chalífát. Vyplývá to z nového vydání každoročního průzkumu Arab Youth Survey pro rok 2016. Zaměřoval se na politické, ekonomické, sociální i mediální postoje mladých obyvatel muslimských zemí na Blízkém východě a v severní Africe.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu v Sýrii na snímku z července 2015

Článek

Závěry průzkumu zveřejněné v úterý ukazují, že 50 procent z dotázaných považuje Islámský stát (IS) za největší problém, kterému region čelí. Loni to bylo 37 procent. Následují obavy z terorismu, nezaměstnanosti a občanských nepokojů.

Zhruba 77 procent dotázaných se obává dalšího růstu IS a 78 procent uvedlo, že by radikály z této organizace nepodporovalo, ani kdyby přestali používat tolik násilí jako dosud. Jen 13 procent mladých Arabů řeklo, že by si dovedlo představit, že by IS podporovali v případě, že nebude vystupovat tak násilně. Loni to bylo 19 procent.

Podle průzkumu 76 procent respondentů nevěří, že se IS nakonec podaří nastolit v arabském světě chalífát, tedy tradiční islámské státní zřízení, které zaniklo spolu s koncem Osmanské říše. Islámský stát už samozvaný chalífát vyhlásil a za chalífu, tedy zástupce proroka Mohameda, se považuje Abú Bakr Bagdádí.

Hlavní důvod: Spíš nezaměstnanost než islám

Za hlavní důvod, proč se mladí muslimové přidávají k IS, pak 24 procent lidí považuje nezaměstnanost a nedostatek pracovních příležitostí. Jako další důvody se objevily přesvědčení, že je islám nadřazený jiným náboženstvím, rostoucí napětí mezi sunnity, šíity a přívrženci jiných náboženství nebo nárůst sekulárních západních hodnot v regionu.

Z dotázaných pak 13 procent uvedlo, že příklon k IS je vedený touhou vytvořit islámský chalífát.

Průzkum probíhal začátkem letošního roku a účastnilo se ho tři a půl tisíce lidí ve věku od 18 do 24 let. Respondenti pocházeli ze šestnácti zemí Blízkého východu a Afriky (z Alžírska, Bahrajnu, Egypta, Iráku, Jordánska, Kuvajtu, Libanonu, Libye, Maroka, Ománu, Palestiny, Kataru, Saúdské Arábie, Tuniska, Spojených arabských emirátů a Jemenu).

V polovině těchto zemí dotazovaní uvedli, že problémy s nezaměstnaností jsou podle nich důležitějším faktorem, proč se lidé přiklánějí k IS, než radikální náboženské postoje.

Stabilitu radši než demokracii

Průzkum provedla mezinárodní agentura Penn Schoen Berland pro společnost Asda’a Burson-Marsteller, která sídlí v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Právě Emiráty mladí Arabové považují za ekonomicky bezpečnou zemi, kde by většina z nich chtěla žít nebo založit vlastní byznys, uvedl britský list The Guardian.

Celá řada otázek směřovala i na jiné postoje, než jsou ty k Islámskému státu. Průzkum se například zabýval i postoji k tzv. arabskému jaru. Ukázal, že pět let po začátku změn, které vedly k pádu režimů v Egyptě, Tunisku nebo Libyi, většina mladých Arabů dává přednost stabilitě před demokracií.

Stabilitu považuje za důležitější než demokracii 53 procent respondentů. Jen 28 procent lidí dává přednost demokracii. V roce 2011 přitom 92 procent mladých Arabů uvedlo, že jejich přáním je žít v demokracii.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Výsledky průzkumu najdete v angličtině zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám