Hlavní obsah

Obávaného esesáka po válce zverboval jako nájemného vraha Mossad

Právo, rm

Bývalý vysoký důstojník SS a Hitlerův muž č. 1 pro speciální operace Otto Skorzeny po druhé světové válce plnil úkoly izraelské tajné služby. Někdejší „nejnebezpečnější muž Evropy“, který v roce 1942 osvobodil Mussoliniho, v roce 1944 zajal admirála Horthyho a v dubnu 1945 nařídil vypálení několika valašských vesnic, byl podle izraelského listu Ha'arec řízen Mossadem jako nájemný vrah.

Foto: Profimedia.cz

Otto Skorzeny v roce 1943

Článek

„V roce 1962 na příkaz Izraelců zavraždil bývalého nacistického raketového experta Heinze Kruga, který Wernherovi von Braunovi pomáhal s vývojem raket V1 a V2,“ napsal izraelský list.

Na konci války Krug zmizel beze stop, načež pracoval pro Egypt na vývoji raketových zbraní. Z obav o svou bezpečnost si najal na ochranu právě bývalého plukovníka SS Skorzenyho, který ovšem tou dobou pracoval pro Izraelce. Zabiják jej pak podle Ha'arecu zastřelil a kyselinou zlikvidoval jeho ostatky.

Skorzenyho na konci války zajali Američané, ale podle jeho memoárů ho nechali uprchnout v uniformě amerického vojáka. Esesák se usadil ve frankistickém Španělsku a hospodařil i na farmě v Irsku. Izraelci jej vypátrali, místo pomsty si ho však vybrali na špinavou práci.

„Setkával jsem se s ním a řídil jej,“ řekl Ha'arecu Rafael Eitan, jeden z únosců Adolfa Eichmanna. Skorzeny prý za své úkoly nechtěl peníze, trval jen na tom, aby byl vyškrtnut ze seznamu válečných zločinců Střediska Simona Wiesenthala. Ten to ale odmítal, a Mossad nakonec padělal dokument o vyškrtnutí Skorzenyho, který mu věnoval.

Skorzeny dožil ve Španělsku a zemřel tam roku 1975 na rakovinu. Je pohřben v rodné Vídni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám