Hlavní obsah

Kurdové v Iráku zadrželi Američana, bojoval za Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurdské síly na severu Iráku zadržely Američana, který bojoval za Islámský stát. Muž údajně od Islámského státu zběhl. Stanice CBS News ho identifikovala jako 27letého Muhammada Jamala Amina z Virginie.

Foto: Rudaw

Zadržený muž se prokázal také řidičským průkazem vystaveným ve Virginii.

Článek

Zadržení amerického občana potvrdily americké úřady, i když nepotvrdily totožnost dotyčného. Na kurdském internetovém portálu Rudaw se v pondělí objevilo video se zadrženým. Muž se přiznává, že pochází z USA, což doložil také různými doklady včetně řidičského průkazu vystaveného ve Virginii.

Má jít o Muhammada Jamala Amina, který se ve Spojených státech narodil. Jeho otec je Palestinec, matka Iráčanka.

Muž se kurdským bojovníkům doznává, že je Američan a bojoval za IS.

Kurdský web uvedl, že Američan od Islámského státu zběhl. Měl namířeno k hranici s Tureckem a překvapilo ho, že narazil na kurdskou frontu. Kurdští pešmergové si nejprve mysleli, že se jedná o sebevražedného útočníka, ale po krátké přestřelce si uvědomili, že se muž vzdává.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Američan uvedl, že v oblasti bojoval jen pár týdnů. Údajně měl bojovat u iráckého Mosulu, kam přišel před dvěma měsíci přes Sýrii z Turecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám