Hlavní obsah

První letecký shoz pomoci v Sýrii se asi nepovedl, palety dopadly jinam

První letecký shoz pomoci OSN v Sýrii, uskutečněný ve středu nad městem Dajr az-Zaur, se nevydařil podle představ. Část palet s tunami pomoci zřejmě dopadla mimo vytyčenou oblast a bude obtížné se k ní dostat, protože město obléhají radikálové z Islámského státu. S odkazem na aktivisty i oficiální vyjádření úřadů to uvedl server BBC.

Foto: MSF

Ilustrační foto

Článek

Středeční operaci Světového potravinového fondu (WFP) prý postihly „technické obtíže“.

Koordinátor pomoci OSN Stephen O’Brien sice Radě bezpečnosti OSN oznámil, že první zprávy Syrského Červeného půlměsíce hovořily o úspěšném shozu první zásilky na místo určení, ale mluvčí OSN Stéphane Dujarric později novinářům sdělil, že WFP se stále snaží ověřit, kde pomoc, které bylo v úhrnu 21 tun, skončila.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Palety byly shozeny,“ prohlásil a dodal, že WFP se snaží kontaktovat místní partnery a ujistit se, že obdrželi pomoc. „Mohly tam být s paletami nějaké obtíže,“ poznamenal mluvčí. Podle aktivistů z organizace Justice for Life Observatory se podařilo dostat na místo určení jen tři z šesti kontejnerů, zbytek dopadl do míst, kam se bude obtížné dostat. Část pomoci dopravené na místo je navíc poškozená.

WFP poukázal, že „shoz z velké výšky je extrémně náročný“ a akce si vyžaduje několik pokusů, než se dosáhne plné přesnosti.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Letecký shoz byl součástí širšího mezinárodního úsilí pomoci až 400 000 lidem v oblasti Dajr az-Zauru, kterým se v důsledku obléhání nedostává potravin a léků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám