Hlavní obsah

Irák chce do konce roku vyhnat Islámský stát ze svého území

Mnichov

Irácká armáda dobyla zpět polovinu území, které od roku 2014 obsadili radikálové z Islámského státu (IS). Do konce letošního roku ho chce porazit. V pátek to na Mnichovské bezpečnostní konferenci řekl irácký premiér Hajdar Abádí. Bezpečnostní služby se přitom na konferenci shodly, že IS je nejnebezpečnější teroristická organizace dneška, silnější než Al-Káida.

Foto: Bram Janssen, ČTK/AP

Kouř nad severoiráckým městem Sindžár

Článek

„Chceme, aby letošní rok byl posledním rokem přítomnosti IS v Iráku. Letos, a to je slib, osvobodíme (provincii) Ninive, tedy Mosul, který je posledním městem poslední provincie kontrolované Islámským státem,” sdělil Abádí.

Irácká armáda loni osvobodila města Tikrít a Ramádí. Útok na druhé největší irácké město Mosul ale odložila, když IS dobyl Ramádí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Irácký premiér Hajdar Abádí

O termínu zahájení bojů ale není ještě jasno, protože americký generál Sean MacFarland z mezinárodní koalice, která se v Iráku podílí na boji proti IS, řekl, že iráčtí generálové počítají s možností zahájení boje o Mosul nejdříve na konci roku.

IS je nebezpečnější než Al-Káida

„IS ukázal, že umí používat vyspělou taktiku útoku. Navíc vybudoval několik nových odnoží, a stal se tak tou nejvýznamnější světovou teroristickou hrozbou. V posledních 15 měsících provedl řadu útoků i mimo své domovské území Iráku a Sýrie, o další se pokusil. Síla, kterou má ve světě, nyní přesahuje tu, jakou měla Al-Káida,” řekl ředitel amerických zpravodajských služeb James Clapper.

Podle šéfa britské tajné služby GCHQ Roberta Hannigana je rozsah globálního teroristického nebezpečí bezprecedentní: „IS se od předchozí generace teroristických organizací, k nimž patřila i Al-Káida, liší tím, jak uchopil možnosti globální komunikace. A to jak k radikalizaci jednotlivců v cizích zemích, tak k plánování ambicióznějších centrálně řízených útoků, které jsou stále utajenější a obtížněji odhalitelné.“

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Tajné služby podle Hannigana mají výhodu proti teroristům v tom, že disponují velkým množstvím dat, jejichž analýza může pomoci útokům zabránit. Šéf nizozemské rozvědky Robert Bertholee však zdůraznil, že aby tato výhoda našla uplatnění, je třeba posílit spolupráci tajných služeb, což považuje za nezbytné: ”Hrozba, které čelíme, je příliš velká. Potřebujeme zkombinovat své analytické kapacity, abychom ji mohli neutralizovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám