Hlavní obsah

Netanjahu nařkl generálního tajemníka OSN z nabádání k terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna z nabádání k terorismu. Reagoval tak na jeho prohlášení, že je „v lidské nátuře ohrazovat se vůči okupaci“. Pan Ki-mun nebývale ostré výroky pronesl ve stejný den, kdy dva Palestinci pobodali dvě izraelské ženy. Podle komentátorů Pan Ki-mun hovoří ostřeji vzhledem k tomu, že se blíží konec jeho mandátu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Palestinští vrazi nechtějí budovat stát, chtějí ho zničit a otevřeně to říkají. Chtějí vraždit Židy jen proto, že jsou Židé, a otevřeně to přiznávají. OSN se už dávno zřekla své nestrannosti,“ nechal se podle CNN slyšet izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Komentáře pana generálního tajemníka Pan Ki-muna nabádají k terorismu – a pro teroristické útoky neexistuje žádná omluva,“ dodal ministerský předseda židovského státu. Narážel na výroky generálního tajemníka OSN, jež padly na úterním sezení Rady bezpečnosti OSN věnovaném „palestinské otázce“.

Nebývale ostře hovořící Pan Ki-mun označil „izraelský projekt osidlování Západního břehu Jordánu za provokaci, která oprávněně vzbuzuje otázky, jak vážně to Izrael myslí s plánem zřízení samostatného palestinského státu”.

„Jak utlačovaní lidé v minulosti již mnohokrát ukázali, je v lidské nátuře reagovat na okupaci. A tou je často inklinace k nenávisti a extremismu. Takzvaná tvrdá data z okupovaného Západního břehu podkopávají věrohodnost tvrzení o úmyslu zřízení palestinského státu a možnosti, že budou palestinští lidé důstojně žít,“ prohlásil dále generální tajemník Spojených národů.

Asi zapomněl, k čemu je OSN

Proti jeho výrokům se ohradil také vyslanec židovského státu při OSN Danny Danon. „Pan generální tajemník zřejmě zapomněl, co je úlohou Spojených národů. Terorismus nesmí být ospravedlňován, ať k němu dochází z jakéhokoli důvodu. Generální tajemník nabádá k terorismu, místo toho, aby se proti němu pokoušel bojovat,“ řekl.

Ke slovní přestřelce mezi OSN a Izraelem došlo krátce poté, co byli v úterý před supermarketem v obci Bejt Horon na Západním břehu Jordánu zastřeleni dva Palestinci, kteří pobodali dvě Izraelky. Jedna z nich bodným zraněním následně podlehla. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Foto: OSN, Novinky

„Stejně jako uznáváme právo Palestinců na sebeurčení, musíme důrazně trvat i na právu Izraele na existenci,“ zdůraznil Pan Ki-mun v této souvislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám