Hlavní obsah

Brzy na Champs-Élysées, říká džihádista držící uříznutou hlavu na videu IS

• Aktualizováno

Islámský stát zveřejnil video, na kterém jsou údajně prohlášení devíti lidí, kteří loni v listopadu zaútočili v Paříži. Uvedla to organizace SITE monitorující činnost radikálních islamistů. Pravost záběrů dosud nebylo možné nezávisle ověřit. Džihádisté na videu také zabíjejí své vězně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Část videa s útočníky z Paříže, které zveřejnil ISVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech, které SITE analyzovala, jsou někteří z atentátníků v maskáčích kdesi v poušti. Komentář, podle všeho přidaný později, než byly záběry pořízeny, zmiňuje místa, kde v Paříži k teroristickým útokům došlo. 13. listopadu útočníci ve francouzské metropoli zabili 130 lidí.

Video zveřejnil mediální kanál, který ke své propagandě využívá Islámský stát, uvedla BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ukazuje jejich proslovy vyzývající k útokům osamocených vlků v západních zemích, které proti skupině (Islámskému státu) bojují, a zobrazuje stínání hlav odpadlíků od víry i výhrůžky podobnými operacemi v Británii,“ napsala SITE na svých internetových stránkách.

Zajatcům uřízli hlavy

„Toto jsou poslední poselství devíti lvů chalífátu, kteří byli vypuštěni ze svých doupat, aby srazili na kolena celou zemi, Francii,“ říká mluvčí ve videu.

Podle analýzy SITE čtyři z pařížských útočníků na záběrech zabíjejí vězně. Zajatce, který před ním klečí, vraždí na videu i nejmladší z útočníků, 20letý Bilal Hadfi.

List The New York Times k tomu poznamenal, že Hadfi loni plakal, když se loučil se svou matkou prostřednictvím videa, které natočil před svým odjezdem do Sýrie. Na nynějších záběrech IS přitiskne spoutaného rukojmího k zemi a uřízne mu hlavu.

Další z teroristů, Samy Amimour, zvedá na kameru uříznutou hlavu „svého“ zajatce, zašklebí se zblízka do objektivu a klidným hlasem prohlásí, že takto bude záhy vraždit v Paříži: „Brzy na Champs-Élysées.“

Jiný džihádista zajatci před sebou ustřelí hlavu.

Nové video IS mělo být pořízeno v syrské Rakce, hlavní baště Islámského státu ještě před atentáty v Paříži.

Na jednom ze záběrů je také muž připomínající Abdelhamida Abaaouda, hlavního podezřelého ze zorganizování útoků. Abaaoud zemřel při policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis několik dní po atentátech.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Jeden z útočníků je stále na útěku a belgická policie podle stanice CNN také pátrá po dvou mužích, kteří měli atentátníky v Paříži po telefonu řídit z Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám