Hlavní obsah

Cyničtí Syřané posílají hladovějícím krajanům fotky z hostin

Novinky, jem
Damašek

Poté, co média upozornila na hladem vymírající třicetitisícové město Madájá, které v červenci odřízlo od světa vládní vojsko, začali přívrženci prezidenta Bašára Asada plnit sociální sítě cynickými příspěvky s fotkami talířů plných jídla a tácy s nejrůznějšími delikatesami. Své tweety a vzkazy na Facebooku přitom doplňují hashtagem „Na podporu obléhání Madáje”.

Foto: Handout, Reuters

Vyhladovělý muž ze syrského města Madája obléhaného armádou prezidenta Bašára Asada

Článek

Hladovějícím zasílají snímky slavnostních pokrmů složených z grilovaných krevet, pečených ryb, hromad chleba, rýže, zeleniny a dalších potravin.

Pozadu nezůstali ani v sousedním Libanonu. Server Beirut Syndrome ukázal obrázky, které na Facebooku publikují většinou šíité podporující Hizballáh, jenž bojuje po boku syrského prezidenta Asada. Ten patří k šíitským alávitům. Uživatel Alí Ítá k obrázku anorektické dívky připsal komentář: Miss Madájá.

Foto: repro Facebook

Není škoda ničit krásy Madáje? Tohle je fotka Miss Madájá. Takovým kometářem doprovodil svůj facebookový příspěvek s obrázkem anorektické modelky uživatel z Libanonu.

Madájá bývala oblíbeným horským turistickým cílem. Nyní je ale město poblíž hranic s Libanonem zbídačené půlročním obléháním. V současnosti do Madáje spěchá druhá kolona padesáti kamiónů Spojených národů, Červeného kříže a Červeného půlměsíce s potravinami, léky a zimním oblečením. Cíl je jasný - pokusit se zabránit humanitární tragédii.

Foto: Handout, Reuters

Vyhladovělý muž ze syrského města Madája obléhaného armádou prezidenta Bašára Asada

Hladomor vyhnal cenu kila rýže v Madáji až na v přepočtu 6200 korun za kilo a donutil místní lidi sníst kočky a dokonce i listí ze stromů. Hlady už ve městě zemřelo nejméně třiadvacet lidí, napsal deník The Independent. [celá zpráva]

Poslední zásoby před konvojem z minulého týdne do města nacházejícího se pětadvacet kilometrů severovýchodně od Damašku dorazily v říjnu, od té doby armáda do města nikoho nepustila. Ustoupit Asada ve čtvrtek přinutily až hrůzné snímky obětí hladomoru, které unikly do médií.

Foto: repro Facebook

Obrázky hodujících lidí s hashtagem Na podporu obléhání Madáje vzbuzují mezi většinou arabských uživatelů Facebooku odpor.

První kolona dorazila do Madáje už v pátek. A humanitární pracovníci byli ze situace na místě šokováni. Některé děti i dospělí jsou natolik zesláblí, že nemohou chodit, část z nich je na tom tak zle, že potřebuje okamžitou evakuaci, jinak zemře. [celá zpráva]

Podle zdroje z Organizace spojených národů, na něhož se odkazuje CNN, nicméně evakuace asi 400 obyvatel v nejvážnějším stavu plánována není.

Syrská armáda obléhá sunnitská města Madájá a nedaleké Zabadání od června jako pomstu za dvě rebely obléhané šíitské enklávy Fua a Kefrája, které se nacházejí stovky kilometrů daleko. Také tam v rámci dohody ve čtvrtek dorazil druhý konvoj.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Kolona Červeného půlměsíce míří do Madáji

Pět let trvající občanská válka v Sýrii už si podle OSN vyžádala čtvrt miliónu obětí a vyhnala z domovů 10,5 miliónu lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám