Hlavní obsah

Írán propustil desítku amerických námořníků

Teherán/Washington
Aktualizováno

Íránské revoluční gardy propustily ve středu deset amerických námořníků, které zadržely, když jejich lodě vnikly do íránských vod. Uvedly to agentura AFP a íránská státní televize. Propuštění se po americké omluvě očekávalo.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Archivní snímek amerických rychlých člunů v Perském zálivu

Článek

Posádka obou člunů byla propuštěna poté, co byla vyslechnuta a potvrdilo se, že nešlo o záměrné narušení vod, uvedl kontraadmirál Íránských revolučních gard Alí Fadaví pro agenturu Tansin „Naše vyšetřování ukázalo, že dvě americké lodě vnikly do íránských teritoriálních vod kvůli rozbitému navigačnímu systému.“

Dal najevo, že by se mohli brzo dostat na svobodu.

Podle USA byla na vině porucha, která se objevila u jednoho ze dvou člunů na výcvikové plavbě mezi Bahrajnem a Kuvajtem. Ty se pak dostaly do hloubky dvou kilometrů do íránských teritoriálních vod, uvedla CNN. Írán je odvlekl na svou námořní základnu. [celá zpráva]

Poté, co byli američtí námořníci v úterý zadrženi, spojil se americký ministr zahraničí John Kerry se svým íránským protějškem Džavádem Zarífem.

„Zaríf zaujal pevný postoj. Uvedl, že byli v našich výsostných vodách, kde neměli být,“ řekl íránský generál Ali Fadavi s tím, že Zaríf požadoval po Spojených státech omluvu.

„K tomu došlo a nebude to trvat dlouho a námořní síly budou jednat hned, jakmile dostanou rozkaz,“ sdělil generál. Těmito slovy naznačil, že by devět mužů a jedna žena mohli být záhy propuštěni.

Související téma:

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Íránská vlajka

Spojené státy podle BBC oficiálně nepotvrdily, že by se Kerry Teheránu omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám