Hlavní obsah

Islámský stát uřízl hlavu Čečenci. Tamní prezident slíbil pomstu

Moskva

Magomed Chasijev, kterého podřezali radikálové z Islámského státu, byl Čečenec, uvedl ve čtvrtek prezident autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov. Jeho vrahům slíbil pomstu. Už dříve zvažoval vyslat do Sýrie čečenskou jednotku.

Zajatec na kameru prohlásil, že pracuje pro ruskou tajnou službu FSB.

Článek

„Ano, byl to Rus-Čečenec, kterému uřízli hlavu,” potvrdil novinářům Kadyrov. „Čečenci si pamatují. Vědí a nenechají to tak být. Ten, kdo podřízl našeho občana a ohrožuje bezpečnost našeho státu, nebude dlouho žít. Pošleme jej na onen svět s jednosměrnou jízdenkou,” zdůraznil.

Zavražděný muž se podle ruských médií na videu islamistů představil jako Magomed Chasijev, narozený 4. srpna 1992 v čečenské metropoli Grozném. Podle ruských novinářů na sociálních sítích existují záznamy, že mladík před dvěma lety prosil Kadyrova, aby mu pomohl s nalezením práce.

Jeho původ ale zpochybnil britský bulvární list Daily Mail, podle kterého se narodil v Čeljabinsku, a teprve když v devíti osiřel, dostal se do Čečenska k adoptivní rodině. Později konvertoval k islámu.

Agent s otazníky

Podle Daily Mailu byl údajně závislý na léku proti úzkosti pregabalinu a měl vazbu na drogové dealery. Když byl loni zadržen, údajně slíbil, že bude spolupracovat s FSB výměnou za to, že nebude stíhán. Novinář Radia Svoboda Anton Naumljuk uvedl na svém facebookovém profilu: „V létě 2014 byl zadržen lidmi z FSB, kteří mu dávali drogy. K Islámskému státu byl poslán Chasijev přes Turecko. Odtamtud byl v kontaktu s FSB a předával informace o těch, kteří měli zájem jít do Sýrie, anebo tam už byli. Naposled předal informaci o studentovi medicíny.”

Ve výpovědi před smrtí Chasijev na videu podle Daily Mailu říkal: „Během celé doby jsem kontaktoval ruskou FSB pětkrát. Předal jsem informaci o šesti bratrech. Když jsem kontaktoval FSB naposled, předal jsem informaci o bratrovi, který studuje lékařský institut.“

Pak byl dopaden. Podle Daily Mailu na něj podezření padlo právě kvůli medikovu zadržení.

Agentura Interfax ale s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruských tajných služeb uvedla, že zavražděný Čečenec sotva mohl být ruským špionem. Kdyby tomu tak bylo, islamisté by jej určitě využili lépe, než aby ho jen zavraždili. V řadách teroristů je ale mnoho asociálů, a to i z Ruska, které lze snadno označit za zrádce a ukázkově popravit.

Kadyrov chtěl poslat do Sýrie vojáky

Podříznutí Chasijeva je spojováno s ruským angažmá v Sýrii. Ruská média dávají jeho smrt do souvislosti i s tím, že o den dříve ruský vojenský soud odsoudil k pěti až sedmi letům vězení šest čečenských studentů za šíření myšlenek IS a verbování rekrutů do řad islamistů.

Může ale souviset i s Kadyrovovými prohlášeními. Ten už v půlce listopadu vyzval muslimy na celém světě, aby se sjednotili a zničili IS. V pátek dal podle ruské televize RT najevo zájem vyslat do Sýrie skupinu čečenských bojovníků, aby bojovala proti IS.

„To není plané žvanění, žádám o povolení jít tam a podílet se na speciálních operacích. Jako muslim, Čečenec a ruský vlastenec chci říci, že v roce 1999, když byla naše republika ovládnuta těmito ďábly, jsme přísahali na korán, že s nimi budeme bojovat, ať už jsou kdekoli. Potřebujeme však souhlas vrchního velitele,“ řekl Kadyrov.

Je přesvědčen, že by čečenská jednotka byla úspěšná: „Známe je, protože jsme je zničili tady, bojovali jsme s nimi. A oni znají nás.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám