Hlavní obsah

Asad si umí představit podpis dohody v Praze

Damašek
Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad si umí představit podpis dohody o syrském příměří v Praze. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. O této možnosti hovořil už v září český prezident Miloš Zeman.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Na dotaz ČT, zda by se dohoda mohla podepsat nikoli ve Vídni a Ženevě, kde se konají rozhovory, ale právě v Praze, Asad odpověděl: "Samozřejmě, když se zeptáte Syřanů, řeknou vám, že nechtějí mírovou konferenci ve Francii, protože Francie podporuje terorismus a válku, ne mír. Když se zmiňujete o Praze, to by bylo všeobecně přijato kvůli vyváženému postoji vaší země."

Miloš Zeman prohlásil v září v New Yorku, že by se nebránil umožnit podpis deklarace o příměří v ČR, pokud by byla dohoda uzavřena s představiteli demokratické opozice, a ne s teroristickými organizacemi, které v Sýrii také bojují.

ČR si po celou dobu války v Sýrii udržela velvyslanectví, které kromě jiného zastupuje zájmy států, jež své velvyslance z Damašku odvolaly, tedy i USA, které se mírových jednání účastní.

Jsou mezi nimi i teroristé, řekl o uprchlících

Asad během rozhovoru, který televize teprve odvysílá, odpovídal také na otázku, zda se má Evropa uprchlíků bát, nebo jim pomáhat. Syrský prezident uvedl, že "většina Syřanů jsou dobří lidé, ale jsou mezi nimi také teroristé a kolik jich je, to nevíme".

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám