Hlavní obsah

Ruského pilota rozstříleli syrští vzbouřenci ještě na padáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jeden ze dvou členů posádky ruského stíhacího bombardéru Suchoj Su-24, který byl sestřelen u turecko-syrské hranice, byl zabit. Když se snášel na padáku, rozstříleli ho členové syrské vzbouřenecké skupiny, uvedl její velitel podle AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Je mrtvý, křičí nad tělem sestřeleného pilota syrští rebelovéVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co byl stíhací bombardér zasažen, jeho posádka se katapultovala. Pilot i zbraňový operátor se snášeli na padácích. Zatímco jednoho zajali místní syrští Turkmeni, na jejichž stanový tábor dopadly trosky stroje, druhý byl zabit.

Potvrdil to Džahíd Ahmad ze vzbouřenecké skupiny 10. brigáda, která působí v provincii Latakíja. Řekl, že oba členové posádky se pokusili katapultovat tak, aby dopadli na území pod kontrolou vládních vojsk, ale že se dostali pod palbu jeho jednotek. Dodal, že jednoho z pilotů jeho bojovníci zasáhli a na zem dopadl mrtvý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vrtulníky pátrají po sestřeleném Su-24Video: Reuters

Už dříve agentura Reuters ukázala záběry pořízené 10. brigádou ukazující pilota, který ležel na zemi. Bylo vidět, že utrpěl těžká zranění.

Zbraně z USA, podpora z Kataru

10. brigáda je součástí 1. pobřežní divize, což je vzbouřenecká organizace spadající pod Svobodnou syrskou armádu. Patří k tzv. umírněné opozici, která dostávala zbraně od USA včetně protitankových raket TOW. Finančně ji podporuje Katar.

Loni se 1. pobřežní divize podílela na ofenzívě opozičních sil v provincii Latakíja a letos na operaci mezi Idlíbem a Hama. Když do boje vstoupilo Rusko, stala se skupina jedním z prvních terčů náletů i pozemních útoků syrské armády. Její jednotky mohly ohrožovat ruské základny.

Je ovšem také součástí širší koalice Džaíš al-Fatah, kde jsou ale i radikální skupiny včetně Fronty an-Nusra a skupiny Ahrar aš-Šám.

Reklama

Výběr článků

Načítám