Hlavní obsah

Asadova ofenzíva v okolí Halábu vyhnala z domovů 70 tisíc Syřanů. Nemají kam jít

Damašek

Boje mezi syrskými povstalci a jednotkami prezidenta Bašára Asada jižně od města Haláb za poslední tři dny vyhnaly z domovů na 70 tisíc lidí. Většina z nich nemá kam jít. Uprchlíci zůstali zcela bez přístřeší i přístupu ke zdravotní péči. Britskou BBC o tom informoval předseda Syrského svazu poskytovatelů zdravotní péče Zaidún al-Zoabi.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Tyto děti měly štěstí. Dostaly se do utečeneckého tábora poblíž města Idlíb.

Článek

„Z mnoha vesnic zemědělské oblasti jižně od Halábu uteklo za posledních 72 hodin nejméně 70 tisíc lidí. Na vlastní oči jsem viděl doslova tisíce civilistů na útěku. Viděli jsme lidi, kteří neměli ani stan, nic takového. Prosili nás o něco k jídlu, alespoň o sendvič. Nejsou tam ani žádní zdravotníci,“ řekl Zoabi BBC.

Vyděšení k smrti

„Dělostřelecká palba je velmi intenzivní. Nebe je plné bojových letadel a vrtulníků, lidé jsou vystrašení. Jsou vyděšení k smrti,“ dodal al-Zoabi.

Současná ofenzíva syrské armády v okolí města Haláb je posledním z nejméně čtyř útoků, který Asadovy jednotky podnikly s využitím vzdušné podpory ruského letectva.

Útoky mířily také na Homs a Hamá

Předešlé útoky se soustředily na převážně zemědělské oblasti severně od měst Homs a Hamá, jakožto i na pobřeží v severní části provincie Latakía.

Tyto strategicky významné oblasti syrští rebelové (nikoli však bojovníci Islámského státu) v průběhu letošního roku postupně dobyli a armáda se je nyní za podpory Ruska snaží získat zpět.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Takhle teď vypadá Damašek. Až do vypuknutí války jedno z nejkrásnějších syrských měst.

Organizace SOHR, jež situaci v Sýrii monitoruje z londýnského exilu, informovala, že vládní jednotky podporované íránskými milicemi a ozbrojenci libanonského hnutí Hizballáh dobyly tři kopce v okolí města Chan Tuman.

Při bojích několika skupin ozbrojenců, které vede Fronta an-Nusra, tedy syrská odnož al-Káidy, padlo nejméně pět lidí. Boje jsou hlášeny také přímo z Halábu, konkrétně ze čtvrtí Bani Zaíd a Saláh al-Din.

Přes 11 miliónů lidí bez domova

Od března roku 2011, kdy povstání proti prezidentu Bašárovi Asadovi začalo, už uprchlo před občanskou válkou na 11 miliónů lidí. Nejvíce Syřanů – 2,07 miliónu - našlo dočasné přístřeší v Turecku. Čím dál větší počet uprchlíků se ale odhodlává k nebezpečné cestě do Evropy.

Přesné údaje o počtu obětí syrské občanské války nejsou k dispozici, podle dostupných informací už si ale čtyři roky krvavého konfliktu vyžádaly víc než 250 tisíc lidských životů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám