Hlavní obsah

Při náletu na svatbu zahynulo v Jemenu nejméně 15 civilistů

Saná
Aktualizováno

Přinejmenším 15 civilistů zahynulo a 25 dalších utrpělo zranění na svatební hostině v Jemenu, na níž dopadly bomby koalice vedené Saúdskou Arábií. S odvoláním na očité svědky i bezpečnostní zdroje o tom dnes informovala agentura AP.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Výbuch po jednom z náletů v Jemenu

Článek

Hostinu ve svém domě v provincii Zamár, asi 120 kilometrů jihovýchodně od metropole Saná, pořádal kmenový vůdce známý svou podporou šíitských povstalců.  Podle některých zdrojů je počet obětí vyšší, server listu The New York Times uvedl, že mrtvých je 23.

Koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, která od března útočí na pozice šíitských povstalců v Jemenu, se k incidentu zatím nevyjádřila. Minulý týden Rijád odmítl, že by byly koaliční stroje zodpovědné za zářijový letecký útok na svatební oslavu v pobřežní vesnici Vahídža, při němž zahynulo více než 130 lidí.

Jemen sužuje ozbrojený konflikt, v němž bylo podle údajů OSN zabito už více než 2100 civilistů. Podle informací agentury AFP ale celkový počet obětí už přesáhl 5400. Šíitští povstalci loni v září obsadili metropoli Saná a postupně se dostali až do Adenu na jihu země. V březnu do bojů vstoupila na straně prezidenta Hádího koalice vedená Saúdskou Arábií, což postup šíitů zpomalilo. Před týdnem se vládnímu vojsku podařilo zpět dobýt i strategickou úžinu Báb al-Mandáb.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila ve středu Saúdskou Arábii z páchání válečných zločinů v Jemenu. Jí vedená koalice údajně míří své údery na civilisty a v konfliktu prý používá i kazetové pumy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám