Hlavní obsah

Islámský stát v Iráku se vojensky hroutí, tvrdí Britové

Londýn

Bojovníky Islámského státu (IS) v Iráku čeká nevyhnutelná porážka. Listu The Sun to řekli dva britští velitelé, kteří v zemi působí. Uvedli, že počty džihádistů klesly z 18 000 na 10 000 a IS se musel vzdát čtvrtiny území, které předtím v Iráku zabral.

Foto: ČTK/AP

Irácké vojáky v boji s Islámským státem u Ramádí podporují dobrovolníci.

Článek

Bojovníky IS podle velitele, o němž deník pouze prozradil, že se jedná o plukovníka, decimují spojenecké nálety na jejich pozice a úspěšný odpor kurdských milic, které společně s britskými specialisty pomáhají vycvičit armádní zástupci ze šesti dalších zemí včetně USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsou v křehké a špatné pozici a den, kdy se ten domeček z karet zhroutí, se blíží,“ uvedl na adresu Islámského státu důstojník. The Sun upozornil, že jen britské letectvo podniklo za poslední rok v Iráku více než 1300 bojových letů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Názor, že Islámský stát tahá v boji za kratší konec, podpořil i brigádní generál James Learmont, který v Iráku působí v zařazení pod americké síly. „Karty se otáčejí, aura neporazitelnosti IS zmizela,“ uvedl.

Podle něj je jen otázkou času, kdy bude Islámský stát vojensky poražen. Symbolický význam podle něj bude mít dobytí Mosulu, druhého největšího města v Iráku, které má IS stále pod kontrolou a jehož okolí zřejmě zaminoval. O tom, kdy by mohla ofenziva začít, se ale britský list nezmiňuje.

Islámský stát nekontroluje jen rozsáhlé oblasti v Iráku, ale také v sousední Sýrii. Také tam spojenci rozšiřují nálety. Připojit se chce Francie, Australané podnikli první nálet minulý týden.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám