Hlavní obsah

Libanonský ministr: Islámský stát zřejmě posílá své bojovníky do Evropy

Bejrút

Islámský stát (IS) podle libanonského ministra vzdělávání Eliase abú Saaba posílá své bojovníky do Evropy. Při setkání s britským premiérem Davidem Cameronem prohlásil, že v každé stovce migrantů mohou být dva radikálové IS. Prý jsou vycvičení k teroristickým útokům, citoval ministra britský Daily Mail.

Foto: Reuters

Britský premiér David Cameron a libanonský ministr vzdělávání Elias Abú Saab v libanonské škole.

Článek

„Mé vnitřní pocity mi říkají ano, provádějí takovouto operaci. Přirozeně jdou do Evropy a na další místa. Dá se říci, že dvě procenta (z uprchlíků) by mohli být radikálové,“ odpověděl ministr na otázku, zda Islámský stát vysílá své členy do Evropy.

Podle něj jich většina přichází přes Turecko do Řecka.

Varoval, že Islámský stát představuje rostoucí a šířící se hrozbu: „Rekrutují děti ve školách, rekrutují všude.“

Zdůraznil, že působí i v uprchlických táborech. „Je to velmi nebezpečná situace a svět by se měl probudit a něco s tím udělat. IS se nezastaví na hranicích s Libanonem, než si to uvědomíte, bude IS v Evropě.“

Foto: Reuters

Britský premiér David Cameron s libanoským ministrem vzdělání Eliasem Busaabem ve škole Sad al-Boukri

Ministr, jenž je maronitský křesťan, se také vyjádřil k uprchlické vlně do EU. Podle něj běženci nejsou „dost organizovaní na to, aby bez pomoci přešli do Evropy“. Naznačil tak, že jejich cestu někdo organizuje.

Uprchlíkům je třeba pomáhat na Blízkém východě

Libanonský ministr je pro to, aby se uprchlíkům více pomáhalo v sousedních zemích, aby neodcházeli, což je podobný názor, jaký má i syrská vláda. [celá zpráva] Čtyřmiliónový Libanon přitom hostí odhadem zhruba 1,5 miliónu syrských uprchlíků.

„Podle mého názoru jim můžeme pomoci tam, kde jsou, pokud by dostali adekvátní zdravotní péči, adekvátní jídlo a adekvátní vzdělání,“ řekl Abú Saab.

Varoval, že za současné situace v uprchlických táborech, kde zůstávají lidé chudí a jsou „bez naděje, bez práce a bez vzdělání“, se snadno verbují.

Varoval také, že děti, které dva tři roky nechodí do školy, se do ní budou jen stěží vracet.

Reklama

Výběr článků

Načítám