Hlavní obsah

Otec mrtvého tříletého Ajlana patřil k pašerákům lidí, tvrdí přeživší

Za smrt syrského chlapce Ajlana, který se utopil na útěku před Islámským státem, může jeho vlastní otec Abdulláh Kurdí, napsal server CBCnews s odvoláním na výpověď uprchlice Zainab Abbasové. Podle jejích slov patřil Ajlanův otec ke skupině pašeráků. Právě Abdulláhu Kurdímu rodina Abbasové prý zaplatila 10 tisíc dolarů (240 000 korun) za převoz do Evropy. Měl na starost celou plavbu a loď také řídil. Muž jako jediný z rodiny přežil.

Foto: Nilufer Demir, Reuters

Policista s tělem syrského chlapce, který se utopil nedaleko tureckého Bodrumu.

Článek

Zainab Abbasová sice osudnou plavbu přežila, ale přišla při ní o dvě děti. Uvedla, že loď byla přeplněná a neměla dostatek záchranných vest pro všechny pasažéry.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ano, by to pašerák. Přetíženou loď řídil strašně rychle, '' řekla v rozhovoru Zainab. Popisovala, jak se Kurdího snažila donutit, aby plul pomaleji. Bezvýsledně. „Měla jsem pocit, že se snad zbláznil,“ dodala. Přitom to byla jeho první plavba a on neměl žádné zkušenosti s řízením plavidla, dodala.

Foto: Reuters

Ajlan Kurdi a jeho straší bratr Galip

Poté, co se loď převrhla a on při neštěstí přišel nejen o Ajlana, ale i o druhého syna a manželku, prosil Zainu, aby pomlčela o tom, že měl loď na starosti, a dokonce jí nabízel, že jí vrátí peníze. To ale Zaina odmítla s tím, že jí peníze děti nevrátí. Při osudné plavbě přišla o jedenáctiletou Kainab a devítiletého Hajdara.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdrcený Kurdi čeká před márnicí na výdej těl svých nejbližšíchVideo: Reuters

Kurdí podle ní médiím lže, když tvrdí, že se řízení lodě ujal jen proto, že kapitán uprostřed velkých vln zpanikařil a vyskočil do vody, a tak ho spolu s dalšími uprchlíky nechal na pospas osudu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Zoufalá Abdulláh Kurdi, jehož rodina se utopila při cestě do Řecka

Kurdí obvinění Abbásové odmítá a tvrdí, že nechápe, proč se ho snaží žena poškodit.  "Nechápu. Určitě je to proto, že i ona ztratila své děti," řekl.

Jenže slova Abbasové potvrzují také manželé Džavádovi z Iráku. Také oni uvedli, že Kurdí loď řídil od jejího vyplutí a celou plavbu organizoval. I je prý Kurdí po nehodě žádal, aby o jeho skutečné roli pomlčeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám