Hlavní obsah

Otec utonulého Ajlana o plavbě do Řecka lhal, tvrdí přeživší

Abdalláh Kurdí, otec utonulého tříletého Ajlana, jehož fotografie se stala jedním ze symbolů zoufalství migrantů, podle přeživších z tragické plavby o jejích okolnostech nemluvil pravdu. Kurdí prohlásil, že kapitán lodi kvůli velkým vlnám zpanikařil a on jej u kormidla zastoupil, podle přeživších však kormidloval celou cestu z Turecka do Řecka.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Abdulláh Kurdí, jehož rodina se utopila při cestě do Řecka

Článek

"Příběh, který vyprávěl, nebyl pravdivý. Nevím, co ho přimělo lhát, možná strach," řekl Iráčan Ahmad Džavád, který plavbu spolu s manželkou přežili, přišli ale o jedenáctiletou dceru a devítiletého syna. Manželé o okamžicích před neštěstím vypověděli, že když loď zasáhla vlna, Kurdí zpanikařil a zrychlil. Rovněž tvrdí, že loď kormidloval již od vyplutí z Turecka.

Džavád dále řekl, že Kurdí s převaděči spolupracoval a že po neštěstí k manželům připlaval a prosil je, aby o jeho skutečné roli pomlčeli. Džavád dodal, že jeho kontaktem na pašeráky byl jistý Abú Husajn. "Abú Husajn mi řekl, že Kurdí je tím, kdo plavbu organizuje," prohlásil.

Foto: Reuters

Ajlan Kurdi

Výpověď Džaváda a jeho ženy potvrdil Iráčan Ámir Hajdar, který se plavil na stejné lodi. Hajdar Kurdího označil za kormidelníka. V telefonickém rozhovoru s Reuters řekl, že nejdříve považoval Kurdího za Turka, neboť nemluvil, později však zaslechl, že se s manželkou baví syrskou variantou arabštiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdský otec pohřbil v Kobani své malé syny a manželku, kteří se utopili cestou do ŘeckaVideo: Reuters

Reuters se neúspěšně pokoušel Kurdího, který se mezitím vrátil do syrského Kobani, několikrát kontaktovat. Již dříve ale v reakci na podobná nařčení portálu MailOnline řekl, že jsou nepravdivá. "Zamýšlel jsem kormidlovat, ale neudělal jsem to. Jsou to všechno lži," řekl britskému zpravodajskému serveru. Dodal také, že za plavbu zaplatil stejnou částku jako ostatní.

Abdalláh Kurdí během osudné plavby na začátku září přišel o ženu a dva syny. Po tragédii se vrátil do Kobani, odkud rodina pocházela a kde těla bližních pohřbil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám