Hlavní obsah

Zaorálek: Írán je aktérem řešení krizí

Právo, Vladimír Plesník, Isfahán/Teherán
Isfahán/Teherán

Írán, jemuž podepsání smlouvy o jeho jaderném programu letos v červenci pootevírá cestu z mezinárodní izolace, může sehrát podstatnou roli při řešení krize v regionu. Prohlásil to v neděli v Teheránu po jednání se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Lenka Penkalová, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem

Článek

„Já jsem zdůraznil panu ministrovi, že aplikace vztahů mezi Íránem a světovým společenstvím je velmi důležitá z hlediska toho, co se v poslední době děje, kdy my v Evropě čelíme naprosto mimořádnému rozsahu migrační vlny, která pochází právě z oblasti Blízkého východu. Jsem přesvědčen, že Írán je země, které může připadnout závažné slovo,“ řekl šéf české diplomacie.

Dodal, že v oblasti, především v Sýrii, není po ruce žádné rychlé řešení. „V tuto chvíli se třeba ukazuje, že všechny pokusy v Sýrii byly víceméně neúspěšné. Budeme muset zřejmě přehodnotit dosavadní přístup tak, abychom do něho zahrnuli i ty, bez nichž to řešení nejspíš najít nepůjde,“ podotkl.

„Pokud se chceme vypořádat s příčinami konfliktů v regionu, tak jde o to, aby Írán byl ten, kdo nám pomůže. Když hledáme politické řešení, tak bez Teheránu se podle mého nedá konsolidovat situace v Sýrii a Iráku – těchto zdrojů utečenecké krize. Nemyslím si, že by Evropa nebo USA byly s to nahradit to, co se odehraje v regionu samotném. Místní hráči, zvlášť ti, kteří na to mají, musí sehrávat své role,“ zdůraznil Zaorálek pro česká média.

Šéf íránské diplomacie zdůraznil, že politika USA a jejich spojenců vedla k rozšíření násilí. „Všichni, kdo mají zájem o mír v Sýrii a prosazují ukončení bojů, by měli vycházet z toho, že nelze podporovat násilnické činy. Na takový náhled není nikdy pozdě,“ dodal Zaríf, který minulý týden rokoval v Damašku se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Obchod má naději na oživení

Zaorálek, jehož delegaci tvoří zástupci padesáti českých firem, v sobotu v Isfahánu, starobylé turistické perle a srdci jedné z nejprůmyslovějších provincií, a v neděli v metropoli Teheránu svou přítomností umocnil význam dvou česko-íránských podnikatelských fór pořádaných místními hospodářskými komorami.

Současně varoval před nepřiměřenými očekáváními s tím, že oživení ekonomických vztahů označil za běh na dlouhou trať.

„Rozjezd je věc časově náročná, není to něco, co se podaří za pár měsíců. Na druhé straně celá řada českých podnikatelů pohlíží na Írán jako na nadějnou zemi. Ještě by klidně naplnili celé jedno letadlo. Ale nejde to překotně, musí se to odpracovat. Íránci jsou otevření a mají důvěru v to, co umíme,“ řekl českým novinářům s tím, že za oblasti se slibnými vyhlídkami označil mj. dopravní infrastrukturu včetně metra, zajišťovací systém v dopravě, strojírenství, energetiku a letecký průmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám