Hlavní obsah

Palestinský vězeň držel hladovku 60 dní, je v bezvědomí

Jeruzalém

Izrael odmítá propustit palestinského vězně, který proti své vazbě už 60 dní protestuje hladovkou a jehož zdravotní stav se rychle zhoršuje. Lékaři dvou izraelských nemocnic odmítli nasadit umělou výživu proti jeho vůli, i když to nový zákon umožňuje. Uvažuje se o jeho převozu do vojenské nemocnice, uvedla tamní média. Podle palestinského vězeňského výboru muž v pátek ráno upadl do bezvědomí.

Foto: Profimedia.cz

Matka Muhammada Allaana (na plakátu) žádá jeho propuštění.

Článek

Třiatřicetiletý právník Muhammad Allaan byl původně v nemocnici v Beerševě, ale pro nesouhlas tamních lékařů s nucenou výživou byl převezen na kliniku do Aškelonu. Ani tam však lékaři nechtějí zahájit výživu proti jeho vůli. Považují to za formu mučení a proceduru, která ohrožuje život.

Podle serveru Middle East Eye může Allaan zemřít každou chvíli a přestal prý vidět.

Izraelský deník Haarec napsal, že ráno Allaan upadl do bezvědomí a je připojen na respirátor. Ve čtvrtek večer podle lékařů prodělal záchvat.

Personál kliniky je ve spojení s Červeným křížem a bude zjišťovat, zda Allaan při záchvatu utrpěl poškození mozku.

V administrativní vazbě

Arabský poslanec izraelského parlamentu Usáma Saadí řekl palestinské agentuře Maan, že "Allaan může být do několika hodin mučedníkem, protože jeho stav je kritický".

Podle vůdce palestinského vězeňského výboru Ísy Karákay vyhlásila izraelská vězeňská správa zákaz vycházení v několika izraelských věznicích.

Klub palestinských vězňů ve čtvrtek požádal Izrael, aby muže propustil. Ve vězení je od listopadu kvůli údajnému členství v radikální skupině Islámský džihád. Je však držen v režimu administrativní vazby, která Izraeli umožňuje věznit bez soudu osoby považované za nebezpečné.

"Nedokážu popsat, co prožívá jeho rodina. Jeho protest ale podporuje. O tom, co udělá, rozhodne jedině on sám," řekl Allaanův právník Džamíl Chátib. Allaanův otec řekl, že Izraelci čekají s umělým vyživováním, až jeho syn upadne do kómatu.

Hladovka jako cesta z vězení

Další palestinská právnička, Abíra Bakirová, připomněla, že zákon umožňuje propustit vězně v případě, že to doporučí lékaři na základě jeho zdravotního stavu nebo když vězeň ztratí schopnost orientace.

Izraelské úřady prý zvažují převoz do vojenské nemocnice, kde by s nuceným vyživováním nebyl problém. Izrael ale podle Chatíba zjišťuje, jaký ohlas by to vyvolalo v zahraničí.

Parlament nedávno přijal zákon, který umožňuje nasadit výživu vězňům protestujícím hladovkou. Kromě jiného schvalovatelé tvrdili, že hladovka nemůže být metodou, jak se dostat z vězení.

Palestinci jí často protestují proti administrativní vazbě, ale poutají na sebe většinou pozornost veřejnosti a na jejich podporu se pořádají protesty, o což Izrael nestojí.

Anketa

Má Izrael právo nasadit umělou výživu vězněným hladovkářům?
Ano
53,9 %
Ne
46,1 %
Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám