Hlavní obsah

Po pětici Čechů zmizelých v Libanonu pátrá armáda

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na východě Libanonu zmizelo v sobotu pět Čechů. Našlo se opuštěné auto s místní poznávací značkou a v něm pět českých pasů a také osobní věci. Kromě Čechů zmizel i místní řidič taxi. Zmizení pětice potvrdilo odpoledne rovněž ministerstvo zahraničí, které kvůli tomu svolalo krizový štáb.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli je poblíž syrské hranice

Článek

S odvoláním na bezpečnostní zdroje o zmizení informoval místní list The Daily Star. Podle serveru se případ vyšetřuje jako možný únos.

Podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové  probíhá nyní v oblasti rozsáhlá armádní pátrací akce. České ministerstvo je v kontaktu s libanonskou stranou a ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude o českých občanech hovořit se svým libanonským protějškem.

Spekulace nebude ministerstvo komentovat

„Nebudeme sdělovat totožnost těch lidí,” dodala mluvčí s poukazem na probíhající pátrání a bezpečnost zmizelých. Ministerstvo rovněž nehodlá komentovat žádné spekulace, které se v souvislosti se zmizelou pěticí objevují.

Libanonská média naznačila možnou spojitost pravděpodobného únosu Čechů se zatčením libanonského občana v ČR.

„Momentálně jsou kontaktovány jejich rodiny,” dodala Lagronová s tím, že již delší dobu platí doporučení ministerstva necestovat do Libanonu. Další jednání krizového štábu by se mělo uskutečnit v úterý, v případě potřeby však bude svolán i dříve.

Věci zůstaly v autě

V autě byly podle informací serveru An-Nahar nalezeny fotoaparáty, velká kamera, platební karty, oděvy i peníze. Zmizelí byli podle serveru muži ve věku 32 až 55 let.

Auto bylo za svítání nalezeno asi 300 metrů od vojenského stanoviště v údolí nedaleko syrských hranic. Pátrání vyvolal otec taxikáře, jehož syn se nevrátil domů.

ČTK uvedla, že podle policie tito Češi v posledních několika měsících navštívili Libanon dvakrát. Poprvé to bylo 15. května, zemi pak opustili 1. července. O týden později přijeli do země znovu.

Kvůli zmizení zasedne ve čtyři hodiny odpoledne krizový štáb ministerstva zahraničí, doplnila.

Vybrané únosy českých občanů v zahraničí
13. března 1983 - Příslušníci povstaleckého Národního svazu pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA) unesli 66 československých občanů, kteří pracovali v angolském Alto Catumbela. Po 4,5 měsíci únosci propustili ženy, děti a slabé muže. Zbylí lidé byli propuštěni po 468 dnech.
17. prosince 1996 - Český chargé d'affaires v Peru Lubomír Hladík byl mezi více než 600 lidmi zajatými na večírku v japonské ambasádě v Limě. Ozbrojenci z Revolučního hnutí Túpaka Amarua (MRTA), kteří požadovali propuštění vězněných členů hnutí, rukojmí postupně propouštěli, peruánské bezpečnostní síly osvobodily 72 zbylých rukojmí 22. dubna 1997.
11. dubna 2004 - V Iráku byli cestou do jordánského Ammánu uneseni tři čeští novináři - Michal Kubal a Petr Klíma z České televize a Vít Pohanka z Českého rozhlasu. Po pěti dnech byli po vyjednávání s únosci propuštěni.
13. března 2013 - Dvě Češky (Antonie Chrástecká a Hana Humpálová) byly uneseny neznámými ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, kam přijely z Íránu jako turistky a chtěly pokračovat do Indie. K jejich propuštění po dvou letech přispěla turecká nevládní organizace IHH; do ČR se vrátily koncem letošního března.
6. března 2015 - Po útoku islámských radikálů na ropné pole Ghaní v Libyi bylo uneseno devět osob pracujících pro rakouskou firmu VAOS - Rakušan, čtyři Filipínci, dva Bangladéšané, Ghaňan a jeden český občan. Dva Bangladéšané a Ghaňan se již ze zajetí dostali. Osud ostatních unesených, včetně Čecha, je nejasný.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám