Hlavní obsah

Špičky Hamásu jednaly se saúdským králem

– Rijád

Šéf palestinského hnutí Hamás Chálid Mišál a další zástupci jeho politického křídla v pátek jednali se saúdskoarabským králem Salmánem. O prvním setkání po letech informovala agentura Reuters s odkazem na zdroj z Hamásu.

Foto: Reuters

Šéf Hamásu Chálid Mišál.

Článek

„Delegace diskutovala o palestinské jednotě a politické situaci v regionu. Doufejme, že od této schůzky se rozvinou vztahy mezi Hamásem a Saúdskou Arábií,“ řekl zdroj Reuters.

Kromě krále Salmána ibn Abdala Azíze Saúda se jednání účastnil i saúdský korunní princ a ministr obrany.

Proměnlivá atmosféra

Hamás je spojencem šíitského Íránu, hlavního soupeře sunnitské Saúdské Arábie. Ta začala být po lednovém nástupu Salmána na trůn v regionu aktivnější, jak ukázal její vojenský úder proti šíitským povstalcům v Jemenu. Schůzka s Hamásem na pozadí množství konfliktů a hrozeb plynoucích z měnící se situace v širší oblasti je dalším výrazem změny saúdského přístupu.

Na druhou stranu se podle některých zpráv část vedení Hamásu snaží eliminovat radikální křídlo a dohodnout se s rivalským hnutím Fatah a potažmo s Izraelci na mírovém uspořádání.

Hamás ovládá od roku 2007 pásmo Gazy, zatímco Fatah kontroluje Západní břeh Jordánu. Většina vedení Hamásu však žije v exilu v Kataru.

Vývoj uvnitř Hamásu, a tedy v Gaze, se nelíbí extremistům z Islámského státu, kteří ovládají části Sýrie a Iráku, ale jeho přívrženci útočí i v dalších zemích od Egypta po Tunisko. Islámský stát pohrozil, že Hamás silou svrhne. Podobně se vymezuje vůči radikálním povstalcům z afghánského Tálibánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám