Hlavní obsah

Bičují i koušou. Islámský stát nasadil ženské mravnostní úderky

Veřejné upalování zaživa v písku, pokousání nebo zbičování. To stihne ženy na území okupovaném Islámským státem (IS), pokud nechodí po ulicích zcela zahalené. Tyto hrůzy jsou dílem úderek ženské „mravnostní policie“ al-Chansa, které dohlížejí, zatýkají i trestají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Řekli, že jsou mi přes závoj vidět oči. Mučili mě, bičovali. Teď některé z nich trestají ženy kousanci,“ řekla britské stanici Channel 4 bývalá syrská učitelka, která loni uvízla ve městě Rakka, z nějž si islamisté udělali své hlavní město. Dokument se má vysílat tento týden, napsal list The Daily Mail.

„Dají vám na vybranou mezi pokousáním a bičováním,“ dodala učitelka, podle níž se v ještě nedávno kosmopolitním městě ženy nesmějí vonět, zvýšit hlas ani vyjít na balkón či se dívat z okna ven na ulici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zastavují i autobusy

Syřanka Umm Baidová, bývalá členka komanda, uprchla do Turecka, když ji po smrti manžela nutili provdat se za jiného bojovníka. „I když jsem byla mimo službu a během jízdy v autě s manželem jsme zahlédli špatně oděnou ženu, zastavil s tím, abych si to s ní vyřídila,“ uvedla.

Komando zastavuje autobusy, a zjistí-li prohřešek na ženském oděvu pasažérek, odnese to i řidič, že takto nedostatečně oblečenou nechal nastoupit. Komando al-Chansa také provozuje nevěstince pro bojovníky IS, do nichž sváží dívky unesené i mimo území okupované IS.

Uprchlice vypověděly, že během několika týdnů spaly až se stovkou bojovníků. Dívky ze zahraničí, jež se nechaly zlákat IS, nyní zjišťují, že jsou manželkami na týden dva a poté je nutí brát si někoho jiného.

Islamisté popřeli smrt Saída

Jako sporná se jeví smrt Háfize Saída, vůdce IS v Afghánistánu a Pákistánu, jenž měl podle afghánské rozvědky zahynout raketou z amerického bezpilotního letadla minulý pátek. [celá zpráva]

IS to vyvrací údajně novou audionahrávkou se Saídovým projevem. Jeho zabití vláda v Kábulu nepotvrdila.

Životy 29 civilistů si o víkendu vyžádaly nastražené bomby v různých místech Afghánistánu. Při sebevražedném útoku na kontrolním stanovišti u americké základny Camp Chapman zemřelo nejméně 17 civilistů včetně žen a dětí. Osmadvacet lidí se stalo obětí pumových atentátů proti šíitům v severní části irácké metropole Bagdádu. Dalších 62 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám