Hlavní obsah

Turecká policie rozehnala pochod homosexuálů

• Aktualizováno

Turecká policie v neděli v Istanbulu rozehnala za použití síly každoroční pochod homosexuálů známý ve světě jako Gay Pride. V předchozích letech se podobné akce uskutečnily bez problémů, ta letošní prý ale nebyla povolená, zřejmě kvůli muslimskému svátku ramadánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká policie rozehnala pochod homosexuálů v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Policie podle turecké agentury Dogan scházející se účastníky pochodu vyzvala, aby se rozešli, protože pochod jim nebude dovolen. Očividně chtěla zabránit ve shromáždění na Taksimském náměstí v centru města, kde se často odehrávají demonstrace a kde se v roce 2013 protestovalo několik týdnů.

Policisté se do zástupu pustili poté, co neuposlechl jejich výzvy, aby se rozešel. Strážci pořádku při tom použili vodní děla, slzný plyn, a podle agentury Reuters dokonce i gumové projektily.

Foto: Stringer/turkey, Reuters

Policie rozehnala pochod i vodním dělem

Ramadán je pro muslimy posvátný postní měsíc. Má být obdobím tělesné, ale rovněž duchovní očisty a hlavním znakem je abstinence za denního světla. Na rozdíl od jiných islámských států není v Turecku homosexualita trestným činem, nicméně homofobie je v této zemi nadále velmi silná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám