Hlavní obsah

Tragédie války v Sýrii: 230 618 mrtvých, z toho 11 493 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Válka v Sýrii už má přes 230 000 obětí, oznámila v úterý organizace SOHR, která dění v zemi sleduje z exilu v Londýně. Mezi mrtvými je nejméně 69 494 civilistů, z toho 11 493 dětí a 7371 žen. Skutečné počty jsou však pravděpodobně vyšší, upozornila agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Válka v Sýrii si vyžádala přes 230 tisíc mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

„Napočítali jsme 230 618 mrtvých,“ ohlásil ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Většinu jich tvoří válečníci. Syrská armáda a skupiny věrné prezidentovi Bašáru Asadovi přišly celkem o nejméně 85 570 příslušníků. Mezi stranami spřízněnými s Asadem jsou povětšinou místní milice, SOHR však napočítal také 838 mrtvých v řadách libanonského hnutí Hizballáh a dalších 3093 zabitých šíitů z dalších zemí.

Zabitých povstalců a kurdských bojovníků zaznamenala organizace 41 116, protirežimních bojovníků ze zahraničí – povětšinou radikálních džihádistů – 31 247.

Dalších více než 3000 lidí, jejichž smrt byla zdokumentována, se nepodařilo identifikovat.

Boje v Sýrii začaly po protivládním povstání na jaře 2011 a jen za letošní květen při nich přišlo o život více než 6600 lidí.

Statistika SOHR nezahrnuje osudy zhruba 20 000 lidí, kteří zmizeli po svém zadržení, dalších 9000 dřívějších vězňů ve vládních věznicích ani nejméně 4000 lidí, které vězní Islámský stát.

Boje na jihu

Odpůrci vlády opět zaútočili na vojenskou základnu severně od města Dará a údajně ji dobyli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sýrie boje s Islámským státemVideo: Reuters

„Je to druhá největší základna režimu na jihu Sýrie,” řekl bývalý plukovník syrské armády Sábir Safar, který nyní bojuje s povstaleckou armádou. „Po 24 hodinách bojů jižní fronta osvobodila základnu Brigáda 52 a vyhnala z ní vojáky,” oznámil jeden z opozičních bojovníků.

Podle syrské televize se však podařilo útok stejně jako předchozí odrazit a mnoho z útočníků přitom padlo.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Opoziční zdroje tvrdí, že rebelové na základnu vystřelili více než 100 raket, zničili dva tanky a některým se podařilo do objektu proniknout. Jih Sýrie zůstává jedinou oblastí, kde se drží původní protiasadovská opozice. Severní části země ztratila po bojích s radikály z fronty An-Nusra a Islámského státu (IS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám