Hlavní obsah

Rusko slíbilo Iráku další dodávky zbraní na pomoc proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ve čtvrtek slíbilo irácké vládě dodávky dalších zbraní, aby jí pomohlo v boji proti radikálům Islámského státu (IS), kteří ovládají rozsáhlá území nejen v Iráku, ale i v sousední Sýrii. O připravenosti Moskvy podpořit Bagdád informovali iráckého premiéra Hajdara Abádího při jednání v ruské metropoli prezident Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: ČTK/AP

Z místa leteckého útoku na pozice IS nedaleko iráckého Ramádí stoupá kouř.

Článek

Abádí se rovněž setkal se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, kterého přesvědčoval o nutnosti většího zapojení Ruska do boje proti Islámskému státu. "Terorismus se šíří a nabývá nových forem. To vyžaduje zvýšenou pozornost Ruska a my se těšíme na zintenzivnění naší spolupráce," citovala vyjádření iráckého premiéra agentura Interfax.

Do Moskvy přijel Abádí krátce po výrazném bojovém úspěchu Islámského státu. Jeho síly v neděli dobyly významné irácké město Ramádí, ležící asi 110 kilometrů západně od Bagdádu. [celá zpráva]

O zintenzivnění vojenské a ekonomické spolupráce hovořil předseda irácké vlády s Medveděvem i s Putinem. Šéf Kremlu podle médií označil Irák za spolehlivého partnera a zdůraznil výrazné zvýšení obchodní výměny v uplynulých dvou letech. Za klíčové přitom považuje ruské investice v Iráku a spolupráci v oblasti vojenské techniky.

Lavrov ještě před jednáními iráckého hosta podle agentury AFP prohlásil, že Rusko je připraveno vyslyšet "veškeré" žádosti Bagdádu o dodávky zbraní "bez předběžných podmínek". Putinův poradce Vladimir Košin agentuře Interfax k tomuto tématu řekl, že Irák chce především nakoupit bitevní vrtulníky. Už v roce 2013 si jich v Rusku objednal čtyři desítky.

AFP uvedla, že loni v srpnu Moskva předala Bagdádu k použití v boji proti islamistům několik helikoptér Mi-28 a nedlouho poté mu poslala i stroje Mi-35 a letouny Su-25.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám