Hlavní obsah

Islámský stát dobyl skoro celou Palmýru, vzácným památkám hrozí zkáza

Londýn/Damašek/Bagdád
Aktualizováno

Bojovníci Islámského státu (IS) dobyli ve středu téměř celé historické město Palmýra, které je jednou z nejcennějších památek na seznamu UNESCO, uvedla BBC s odkazem na skupiny monitorující dění v Sýrii. Památkářům se sice podařilo stovky cenných soch odvézt, panují ale obavy, že IS cennou lokalitu zničí, jako to udělal s asyrskými městy v Iráku nebo s Hatrou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad antickou Palmýrou stoupá dým a ozývá se střelbaVideo: Reuters

 
Článek

Syrská státní televize uvedla, že vládní síly zajistily civilistům únikovou cestu a po těžkých bojích se z města rovněž stáhly.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Trosky obrněnců na syrské základně Mastuma, kterou ovládla Fronta an-Nusra

Severní čtvrtě Palmýry ovládli bojovníci Islámského státu už v neděli, ale pak byli nuceni ustoupit. Historická lokalita zapsaná na seznamu UNESCO je v jihozápadní části města.

Islámský stát o Palmýru začal bojovat 13. května. Je to pro něj strategická lokalita v pouštní oblasti, která sousedí s iráckou provincií Anbár.

Foto: Josef Hora, Právo

Baalův chrám ve starověké Palmyře

Palmýra byla důležitým starověkým městem, kde se prolínaly řecko-římské vlivy s perskými a s lokálními tradicemi. K nejznámějším zachovaným památkám patří Baalův chrám, divadlo a kolonáda.

Šéf syrského památkového úřadu Maamún Abdal Karím agentuře Reuters řekl, že malé skupiny radikálů už pronikly k centru Palmýry a že památkám ve městě hrozí od islamistů zničení.

Proto se preventivně zasáhlo: „Stovky a stovky soch, o něž jsme se báli, že budou zničeny a prodány, jsou nyní na bezpečném místě. Strach máme o muzeum a o velké pamětihodnosti, které není možné přesunout. Jde o boj celého světa,” citoval Reuters Abdal Karíma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská Palmýra byla zařazena na seznam ohrožených památek kulturního dědictvíVideo: Reuters

Boje o Palmýru propukly 13. května. Pro Islámský stát je strategicky významná, protože sousedí s iráckou provincií Anbár.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Irácká armáda se spolu se šíitskými milicemi připravuje na protiútok na Ramádí – správní středisko irácké provincie Anbár. Provinční správa začala vyzývat občany, aby se připojili k policii, armádě a šíitům a pomohli město osvobodit. Lehké to nebude, protože IS o víkendu obsadil i základnu u Ramádí a získal těžké zbraně včetně tanků.

V Sýrii postupuje i Fronta an-Nusra

V úterý postoupili v syrské provincii Idlib islámští radikálové z jiné radikální skupiny – Fronty an-Nusra napojené na al-Káidu. Ovládli vojenskou základnu Mastuma, ze které se stáhly syrské vládní síly.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

syrský vzbouřenec z Fronty an-Nusra při bojích v provincii Idlíb

Syrská média opatrně přiznala porážku, když uvedla, že vládní síly uštědřily tvrdé rány teroristům, kteří pronikli do areálu základny. Vojáci se stáhli do města Ariha, jednoho z posledních, která ještě v provincii drží. Hlavní město Idlib vzbouřenci obsadili v březnu.

Koalice rebelů, ve které je an-Nusra, těží z podpory Turecka, Kataru a Saúdské Arábie, jež chtějí svrhnout syrský režim prezidenta Bašára Asada.

S Kurdy IS prohrává

Naopak kurdským milicím podporovaným ze vzduchu mezinárodní koalicí se v boji proti IS dosud daří. Obklíčily bojovníky IS v desítce vesnic poblíž města Tall Tamir na severovýchodě Sýrie.

Podle kurdského velení v guvernorátu Hasaká zahynulo od pondělí 80 bojovníků IS, když se snažili dostat z Tall Tamiru. Ten leží v sousedství území, které IS ovládá v Iráku. Dalších několik desítek jich padlo při náletech.

Foto: Reuters

Bojovník syrské domobrany z YPG na ozbrojeném pick-upu

„Máme potvrzeno, že o život přišlo 170 až 200 členů IS,” řekl velitel Násir Hadž Mansúr. IS v únoru z vesnic v okolí Tall Tamiru odvedl stovky místních obyvatel a asi 200 jich stále drží v zajetí.

Syrská válka začala na jaře roku 2011 a má na 220 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám