Hlavní obsah

Komise má důkazy pro obvinění Asada ze zločinů proti lidskosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Dostatek důkazů pro to, aby mohl být syrský prezident Bašár Asad a další představitelé jeho režimu obviněni ze zločinů proti lidskosti, shromáždila Komise pro mezinárodní spravedlnost a odpovědnost (CIJA). Panel právních expertů, který finančně podporují západní země, to ve středu potvrdil britskému listu The Guardian i agentuře AFP.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Komise už zformulovala tři body obvinění. Týkají se především kroků souvisejících s protivládním povstáním v roce 2011, jež vyústilo v krvavou válku, která pořád eskaluje. První obvinění jde proti samotnému Asadovi a jeho válečnému kabinetu, druhé se vztahuje na bezpečnostní radu syrského státu včetně šéfů tajných služeb a třetí na bezpečnostní úřady provincií Rakka a Dajr az-Zaur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obvinění se zakládají na úředních dokumentech, které ze Sýrie propašovalo pět desítek Syřanů. Důkazní materiály mají podle Guardianu přibližně půl miliónu stran. Mají kromě jiného ukazovat, „jak přesné příkazy na potlačení lidového povstání putovaly z Damašku k místním guvernorátům“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrský prezident Bašár Asad se objevil na veřejnostiVideo: Reuters

Byrokratický ráz režimu usnadňuje vyšetřovatelům práci, napsal britský list. „Mánie režimu dokumentovat příkazy putující k nižším článkům vedení i zpětné zprávy o provedení neočekávaně ukázala, že stopa vede k samotnému mocenskému centru v Damašku,“ uvedl Guardian.

Listiny prokazují, že se špičky bezpečnostního aparátu ve vypjatých týdnech před vypuknutím konfliktu scházely denně. Jejich instrukce pak Asad doplňoval, než putovaly níže. Také mají ukazovat na to, že bezpečnostní složky ve všech krajích uplatňovaly stejné postupy včetně metod mučení.

Důkazy proti povstaleckým skupinám

CIJA ale neshromažďuje důkazy jen proti Asadovi a jeho režimu, ale také proti různým povstaleckým skupinám. Na to, že se válečných zločinů dopouštějí i další strany konfliktu, dlouhodobě upozorňují mezinárodní organizace.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

USA začaly cvičit syrské bojovníky

Americká armáda začala v rámci tažení proti radikálům z extremistického Islámského státu (IS) s výcvikem první skupiny syrských rebelů. Podle agentury Reuters...

Výběr článků

Načítám