Hlavní obsah

Írán propustil zadržovanou obchodní loď

– Teherán • Aktualizováno

Írán propustil obchodní loď dánské firmy Maersk, kterou minulý týden zadržela jeho námořní stráž v Hormuzském průlivu. Ve čtvrtek to uvedla státní agentura IRNA. Společnost Maersk potvrdila, že všech 24 členů posádky je v pořádku.

Foto: Reuters

Loď Tigris dánské společnosti Maersk na archivním snímku

Článek

Teherán dal už počátkem týdne najevo, že by loď Tigris s posádkou mohla být vbrzku propuštěna poté, co bude zaplacena pokuta. O její výši se zprávy nezmiňují.

Íránci tvrdí, že 255 metrů dlouhá kontejnerová loď plující pod vlajkou Marshallových ostrovů narušila jejich výsostné vody. Mluvčí ministerstva zahraničí posléze upřesnil, že úřady jednaly na základě stížnosti íránské soukromé společnosti.

Foto: Novinky

Íránská média původně informovala, že byla zadržena americká vojenská loď. Pentagon to však záhy popřel. Jeho zástupce Steve Warren ale prohlásil, že íránská stráž jednala nepřiměřeně, když vypálila několik varovných výstřelů. Tigris pak vyslala nouzový signál, načež Američané poslali torpédoborec USS Farragut a pozorovací letoun, aby situaci zmapovaly.

Warren nicméně připustil, že Tigris byla v íránských vodách.

Americké námořnictvo po zadržení lodi začalo doprovázet dopravní lodě z USA, které průlivem proplouvaly. Ve středu opatření zase zrušilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám