Hlavní obsah

Islámský stát přivezl buldozery a v Nimrúdu likviduje historii

Aktualizováno

Islámský stát (IS) pokračuje v barbarském ničení asyrských památek. S pomocí buldozerů planýrují starověký Nimrúd, oznámilo irácké ministerstvo turistiky a památek. UNESCO to označilo za válečný zločin. Před několika dny zveřejnil IS na internetu záznam, jak ničí sochy v muzeu v Mosulu na severu Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Asyrské památky v iráckém NimrúduVideo: Reuters

 
Článek

„IS vzal útokem historické město Nimrúd a začal ho ničit buldozery,” oznámilo irácké ministerstvo ve svém profilu na internetovém mikroblogu.

Ničení potvrdil agentuře Reuters jeden z kmenových vůdců působících v okolí: „Členové Islámského státu dorazili na archeologické naleziště Nimrúd, vyloupili tam hodnotné věci a pak začali srovnávat místo se zemí. Islámský stát zcela zničil palác.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Válečný zločin

"Nemůžeme mlčet. Záměrné ničení kulturních památek je válečný zločin. Vyzývám všechny politické i náboženské představitele regionu, aby se proti tomuto novému druhu barbarství postavili," sdělila v prohlášení generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová.

„IS dál vzdoruje vůli světa a pocitům humanity,“ uvedlo dále ministerstvo a dodalo, že „odsuzuje toto zločinné jednání“.

„Nechat odejít tyto zbloudilé gangy bez potrestání, je povzbudí v ničení lidské civilizace, mezopotámské civilizace, což způsobuje nevratné a nevyčíslitelné škody,“ napsal úřad podle CNN.

„Paláce Sinacheriba v Ninive a Aššurnasirpala v Nimrúdu jsou pozůstatky politického, kulturního a uměleckého vrcholu asyrské říše. Zbytky těchto paláců, jediných asyrských paláců, které zůstaly zachované a vyzdobené reliéfy, jsou nyní chráněny proti vandalům a slouží jako muzeum na místě, kde mohou návštěvníci ocenit starověké nástěnné reliéfy v na původním místě,“ uvedl ještě před posledním ničením Fond světových monumentů.

Islamisté zničili koncem února cenné sochy a vypálili rovněž mosulskou knihovnu s přinejmenším 8000 vzácných svazků. Radikálové se podle výkladu některých odborníků snaží z území, které ovládají, vymazat stopy přítomnosti neislámských kultur. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci Islámského státu rozbili v muzeu v Mosulu exponáty staré tisíce letVideo: Reuters

Podobnou ztrátou pro světovou kulturu jako nyní v Mosulu bylo podle odborníků jen zničení soch stojících Buddhů v afghánské provincii Bámján islamistickým hnutím Tálibán v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám