Hlavní obsah

Palice a sbíječky. Islámský stát zničil asyrské sochy staré tisíce let

Mosul

Islámský stát (IS) zveřejnil ve čtvrtek video zachycující, jak jeho členové zničili v iráckém Mosulu starověké památky. Byly mezi nimi i tři tisíce let staré asyrské sochy, které shazovali na zem a rozbíjeli palicemi a sbíječkami. O víkendu IS také vypálil mosulskou knihovnu, kde bylo 8000 vzácných svazků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci Islámského státu rozbili v muzeu v Mosulu exponáty staré tisíce letVideo: Reuters

 
Článek

Ničení asyrských a akkadských památek komentoval na videu jeden ze členů IS, za nímž jsou vidět zbytky okřídleného boha: „Tyto trosky za mnou jsou modly a sochy, k nimž se v minulosti lidé modlili místo k Alláhovi. Ti takzvaní Asyřané a Akkaďané a další vzhlíželi k bohům války, zemědělství a deště, kterým nabízeli oběti.“

Zdůraznil, že povinností muslima je takovéto modly ničit: „Když prorok Mohamed přijel do Mekky, ničil bůžky holýma rukama. Náš Prorok nám nařizuje svrhávat modly a ničit je. Jeho společníci to dělali, když dobyli nějakou zem. Jestliže Bůh nařizuje zničit to, je to pro nás snadné a uděláme to, i když to má hodnotu miliónů dolarů.”

Pravost videa potvrdil profesor archeologické fakulty v Mosulu s tím, že záběry zachycují městské muzeum a Nirgalskou bránu, jednu z několika bran Ninive.

„Jsem v šoku, je to katastrofa. Po zničení těchto památek už nemůžeme být hrdí na muslimskou civilizaci,“ řekl Amir Džamajlí.

Foto: ČTK/AP

Likvidace sochy ochranného božstva v podobě okřídleného býka

Video dokládá, že ničení památek proběhlo nedávno. Odehrálo se po útoku na místní knihovnu, jelikož mluvčí také říká, že bojovníci IS bombardovali mosulskou knihovnu.

Vypálené knihovny a divadlo

Ředitel knihovny Ghaním Taan řekl, že lidé z IS se do budovy dostali s pomocí bomb, i když je zástupci města žádali, aby knihovnu, založenou v roce 1921, ušetřili.

Mezi jejími svazky byly knihy z 18. století napsané aramejsky, první výtisky irácké tiskárny z 19. století, svazky z osmanského období, noviny ze začátku 20. století a také vzácné předměty jako globus a přesýpací hodiny, jaké užívali staří Arabové. Byly v ní uloženy také knihy shromážděné stovkou významných mosulských rodin.

Za Američany vedené invaze v roce 2003 byla knihovna sice cílem zlodějů, ale lidem z jejího okolí se velkou část sbírek podařilo ukrýt. Bohaté rodiny pak ukradené svazky vykoupily a knihovně vrátily.

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

Podle svědků IS vypálil také mosulské divadlo a zakázal používání kostela Panny Marie. V prosinci spálil rovněž obsah univerzitní knihovny v Mosulu.

Organizace, která chce řídit chalífát vyhlášený na severu Sýrie a Iráku podle islámského práva, knihy pálí rovněž v provincii Anbár. Podle svědků tam zničila na 100 000 svazků. Část knih ale propašovala do zahraničí a prodala. [celá zpráva]

Příprava útoku na Mosul

Irácká armáda připravuje ofenzívu, při níž chce Mosul dobýt. Měla by být zahájena na přelomu dubna a května, ale je možné, že bude odložena. Nový americký ministr zahraničí Ash Carter ale uvedl, že žádné termíny nedá, dokud nebude jasné, že irácká armáda je schopna splnit úkol.

„Kdybychom začali a nevedlo se, bylo by to velmi zlé,“ uvedl představitel amerického ministerstva obrany. [celá zpráva]

„Ohledně mosulské operace, stále pokračujeme v plánování její podoby a v izolaci Mosulu. Příprava sil, které se budou podílet na (dobytí) Mosulu pokračuje. A stále míříme na rámec dubna května,“ uvedlo velitelství CENTCON, pod které spadají i operace v Iráku.

Od ledna dostala irácká armáda deset tisíc pušek M-16 a 23 000 zásobníků s municí stejně jako tisíce kevlarových protistřepinových vest a helem. Dodáno bylo i 250 minám odolných vozidel MRAP a 232 protitankových střel Hellfire.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám