Hlavní obsah

Šajch z Al-Azharu: K islámskému extremismu vede mylná interpretace koránu

Mekka/Káhira

Vysoká islámská autorita šajch Muhammad Ahmad Tájib z vlivné káhirské univerzity Al-Azhar uvedl, že příčinou islámského extremismu je chybný historický výklad koránu. Tájib v Mekce na třídenním fóru věnovaném boji proti terorismu také vyzval k radikální reformě učení islámu.

Foto: Al Youm Al Saabi, Reuters

Šajch z káhirské univerzity Al-Azhar Muhammad Ahmad Tájib (uprostřed) na archivním snímku

Článek

V projevu uvedl, že se v islámském světě vlivem skupin, „jež zostouzejí a haní jiné muslimy, nahromadily extremistické tendence”. Například radikální sunnité z Islámského státu považují šíity za bezvěrce. Podle šajcha za tím stojí „mylná interpretace koránu“ a výklad Mohamedových slov.

„Muslimové mohou obnovit svou jednotu jedině tak, že budou ve školách a na univerzitách potírat snahu obviňovat jiné muslimy z bezvěrectví,” řekl šajch. Vyzval také ke smíření a k uspořádání konference všech větví islámu. „Musíme odložit stranou naše spory, které nám vynesly jedině oslabení a ponížení,” prohlásil Tájib.

Foto: Profimedia.cz

Káhirská mešita Al-Azhar

Islámské národy podle něj nyní čelí „hrozbě neokolonialismu”. Světové velmoci se podle šajcha Tájiba snaží rozdělit islámské národy a vládnout jim, přičemž využívají sektářské napětí mezi nimi.

Egypt plánuje panarabské síly

K terorismu se v egyptské televizi vyjádřil v neděli i prezident Abdal Fattáh Sísí a prohlásil, že k boji proti němu bude třeba vytvořit panarabskou vojenskou sílu. Potřeba takové jednotné arabské armády podle něj „sílí každým dnem” s dalšími útoky extremistů.

Sísí řekl, že ochotu dát k dispozici své armády už projevilo Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, které prý nabídly Egyptu pomoc po vraždě 21 egyptských koptů. V Libyi je zabili stoupenci Islámského státu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám