Hlavní obsah

Islámský stát pozabíjel za půl roku 120 dezertérů včetně tří muslimů z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Tři Ujgury, kteří se přidali k Islámskému státu a rozhodli se vrátit domů do Číny, islamisté zabili. Uvedl to ve čtvrtek čínský list Global Times s odvoláním na sdělení kurdských úřadů. Podle listu potrestal Islámský stát smrtí za posledního půl roku už 120 dezertérů.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu na přehlídce s ukořistěnou technikou v Rakce

Článek

Podle listu Global Times, který je spojen se stranickým listem Žen min ž´pao, patřila trojice k muslimským vzbouřencům ze skupiny Islámské hnutí východního Turkestánu (ETIM), která bojuje za odtržení čínské ujgurské provincie Sin-ťiang. Na straně Islámského státu podle něj bojuje na 300 čínských muslimů.

Jeden Ujgur byl popraven v září, když se pokusil odjet ze Sýrie do Turecka. „Byl to mladý muž plný ideálů, který nedávno přijel do Turecka. Když proklouzl do Sýrie, byl zklamán z reality panující v Islámském státu,“ řekl listu kurdský představitel. „Chtěl se vrátit do Turecka na univerzitu, ale byl dopaden a zastřelen, když ho udal jeho libyjský průvodce nadřízenému,“ dodal.

„Další dva čínští radikálové byli koncem prosince sťati v Iráku spolu s dalšími jedenácti ze šesti zemí. IS je obvinil ze zrady a z pokusu o útěk,“ dodal kurdský zdroj.

Už loni v červenci uvedl zvláštní čínský vyslanec na Blízkém východě, že Sýrie a Irák se staly výcvikovými tábory teroristů ze Sin-ťiangu. Podle něj se na Blízkém východě tehdy cvičilo na sto muslimských radikálů z Číny. Čínské ministerstvo pro veřejnou bezpečnost uvedlo, že zachytilo 800 lidí, kteří se pokoušeli ilegálně proniknout do Vietnamu, aby byli vycvičeni ve vedení džihádu. Dva Ujguři byli při takovém pokusu zastřeleni.

Reklama

Výběr článků

Načítám