Hlavní obsah

Kurdové postupují k jezídskému městu Sindžár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurdští pešmergové, kteří zahájili ve středu ofenzívu na město Sindžár, dobyli v jeho okolí území, která od léta držel Islámský stát (IS). Rozsáhlý útok oznámil náčelník štábu autonomního Kurdistánu Fuád Hussajn, uvedla televize Al-Arábíja. Územní zisky pešmergů potvrdil ve čtvrtek i americký generál James Terry.

Foto: Reuters

Člen kurdských ozbrojených milicí pešmerga v dobytém městě Zumar na severu Iráku

Článek

Terry uvedl, že bude trvat minimálně tři roky, než se změní situace v oblasti, kde působí Islámský stát. Dodal, že od srpna koalice podnikla proti IS více než 1300 náletů a že právě díky vzdušné podpoře koalice vedené Spojenými státy se tento týden podařilo Kurdům na severozápadě Iráku osvobodit část území, které IS obsadil v létě. Od pondělí do středy bylo podniknuto v Iráku 61 náletů. Americká armáda dodala, že „45 útoků bylo vedeno na podporu pešmergů a iráckých jednotka operujících v oblasti“ okolo Sindžáru.

Jeden z kurdských generálů řekl AFP: „Síly pešmergů zahájily operaci s cílem osvobodit nějaké důležité oblasti u Sindžáru a Zumaru. Útok pokračuje a byl podporován koaličními tryskovými letadly, která útočila na pozice IS v Zumaru a Sindžáru.“ Podle něj se podařilo osvobodit už tři vesnice.

Náčelník štábu Hussajn k cíli operace řekl: „Plán na osvobození Sindžáru byl posouzen kurdským vůdcem (Masúdem Barzáním) a polními veliteli pešmergů. S Boží vůlí ho brzy osvobodíme.“

Obě města byla obývána početnou náboženskou skupinou jezídů, kteří před bojovníky Islámského státu utíkali po tisících do hor. Radikální sunnité je považují za uctívače ďábla, nutí je ke konverzi k islámu a zabíjejí je. Ženy zotročují.

Reklama

Výběr článků

Načítám