Hlavní obsah

Uprchlíků ze Sýrie a Iráku je až 13,6 miliónu

Přetrvávající konflikt v Sýrii a v Iráku vyhnal z domovů na 13,6 miliónu lidí, z nichž mnozí nemají dostatek potravin a vybavení na to, aby přečkali nastávající zimu. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého zájem světa o osud uprchlíků citelně upadá.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Hrozí, že kvůli nedostatku peněz přestanou humanitární organizace dodávat do uprchlických táborů potraviny.

Článek

Z uvedeného počtu lidí je v Sýrii uprchlíky ve vlastní zemi kolem 7,2 miliónu osob. Dalších zhruba 3,3 miliónu lidí uteklo do zahraničí, zejména do sousedních zemí.

Přes tři milióny běženců si vyžádaly také boje v sousedním Iráku, kde bylo ze svých domovů jen letos vyhnáno asi 1,9 miliónu obyvatel. Zhruba 190 tisíc Iráčanů kvůli radikální organizaci Islámský stát svou vlast raději opustilo.

UNHCR uvedl, že mu chybí 58,5 miliónu dolarů (1,3 miliardy Kč), aby připravil na zimu skoro milión lidí. Světový program pro výživu (WFP) musel z nedostatku financí snížit potravinové dávky pro 4,25 miliónu osob. V příštích měsících organizaci hrozí, že kvůli scházejícím penězům přestane běžence v uprchlických táborech v oblasti zcela zásobovat.

Finanční zátěž pomoci nejvíce nese Evropská unie, Spojené státy, Japonsko, Norsko a některé země Perského zálivu. Z celkové humanitární pomoci do oblasti přispěly pouhopouhým 0,1 procenta Rusko a Čína, uvádí OSN.

Reklama

Související témata:

Související články

Libanon uzavřel hranice pro uprchlíky ze Sýrie

Libanon v sobotu do odvolání uzavřel hranice pro uprchlíky ze Sýrie. Nápor lidí prchajících z válkou sužované země už nezvládá. Informovala o tom agentura AFP....

Výběr článků

Načítám